Veste majoră pentru românii care vor să se vaccineze anti-covid cu vaccinul de la Moderna. Cine decide cu ce vaccin te vaccinezi anti-covid?

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă, vine cu noi informații. Acesta a declarat luni, pentru Agerpres, că prima tranşă de vaccin de la Moderna este aşteptată să sosească miercuri în România.

Totodată, potrivit medicului militar, este vorba despre aproximativ 14.000 de doze de vaccin.

“Miercuri soseşte. În jur de 14.000 de doze prima tranşă. (…) Pe primul trimestru, din câte ştiu eu, 400.000 – 450.000 de doze maximum. Sunt foarte puţine doze de vaccin de la Moderna”, a spus Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Cine decide cu ce vaccin te vaccinezi

El a precizat că vor sosi în România tranşe de vaccin Moderna o dată pe săptămână sau la două săptămâni, iar acest lucru înseană o canitate destul de mică. Astfel, indiferent de numărul de români care își dorește să se vacccineze cu noul vaccin, centrele de vaccinare nu vor putea oferi un număr prea mare de doze.

“Tranşele vor fi o dată la o săptămână sau două săptămâni. Nu este un calendar încă stabilit. Sunt foarte puţine. Chiar dacă am vrea să lăsăm la alegerea persoanelor, nu poţi, pentru că vor fi centre care nu vor avea. Dar ele sunt la fel, nu există nicio problemă. Tot două doze, tot ARN mesager, au aceeaşi eficacitate, acelaşi profil de siguranţă”, a explicat medicul.

În ceea ce privește decizia privind folosirea unui tip de vaccin din cele două aprobate în Uniunea Europeană – Pfizer sau Moderna, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, aceasta va fi luată de medic.

De asemenea, este luată în calcul și lista de așteptare pe care medicul o are.

“Medicul va decide. Depinde câţi mai are pe lista de aşteptare, dacă mai are trei pacienţi, nu se va desface un flacon de zece doze”, a arătat medicul.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea