Noi acuzații pentru Călin Georgescu. Potrivit raportului realizat de portalul francez Mediapart, Serviciul Român de Informații (SRI) a identificat peste 85.000 de atacuri cibernetice provenind din 33 de țări în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
Acestea au fost atribuite în special Rusiei, prin intermediul serviciului său secret extern (SVR), condus de Serghei Narîșkin.
Raportul vine cu noi critici pentru Călin Georgescu
Operațiunea ar fi avut ca scop influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale, prin promovarea unui candidat suveranist. Raportul susține că obiectivul final ar fi fost reducerea sprijinului oferit de România pentru Ucraina.
Planul ar fi fost pus în aplicare din 2023 și ar fi inclus mai multe etape: identificarea unui candidat potrivit, desfășurarea unei campanii de manipulare în mediul online, folosirea influencerilor și lansarea unui val de dezinformare după anularea alegerilor.
Inițial, alegerea Kremlinului ar fi fost Diana Șoșoacă, europarlamentar și liderul partidului SOS România, susține raportul. Eliminarea acesteia din cursă de către Curtea Constituțională, pe 6 octombrie 2024, fără o justificare publică, a dus la stârnirea unui val de suspiciuni.
În urma acestei decizii, realizatorii raportului din Franța susține că așa-zisa strategie rusă s-ar fi reorientat către Călin Georgescu, un candidat cu o cotă electorală inițială sub 1%.

Rusia este vizată de mai multe acuzații
Presupusa campanie de manipulare ar fi fost desfășurată în principal pe TikTok, printr-o strategie cunoscută sub numele de „astroturfing”, în care 25.000 de conturi coordonate ar fi generat conținut menit să păcălească algoritmul platformei. Acestea ar fi promovat idei despre „candidatul ideal”, în timp ce peste 130 de influenceri, cu un total de opt milioane de urmăritori, ar fi fost implicați indirect în susținerea lui Georgescu.
După scrutinul din 6 decembrie 2024, rezultatele au fost invalidate de Curtea Constituțională a României (CCR). Deși, oficial, serviciile secrete române au menționat doar implicarea unui „actor statal”, în discuțiile cu partenerii europeni ar fi fost identificată clar Rusia. Informațiile ar fi ajuns până la Palatul Élysée din Franța, potrivit surselor Mediapart.
SRI a atribuit un atac care a compromis un server cartografic grupului APT29, cunoscut și sub numele de „Cozy Bear” sau „The Dukes”, o unitate de hackeri ai SVR.
Obiectivul operațiunii ruse ar fi fost unul dublu, potrivit raportului. Este vorba despre aducerea unui candidat suveranist în turul al doilea și obținerea a cel puțin 30% din locurile în Parlament la alegerile legislative.
După invalidarea alegerilor, Kremlinul ar mai fi lansat și o amplă campanie de dezinformare, descriind decizia Curții Constituționale ca pe o „lovitură de stat”.