Dezbatere prezidențială 2025, ziua trei
Dezbatere prezidențială 2025, ziua trei. Ultima dezbatere electorală înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale a început la ora 20:00. De această dată, participă doar 7 candidați (din totalul de 11 candidați).
Cei prezenți au fost întrebați ce articole din Constituția României ar schimba dacă ar ajunge la conducerea țării.
Crin Antonescu (PNL-PSD-UDMR)
Antonescu a declarat că nu are ca prioritate modificarea Constituției în programul său prezidențial. A precizat că nu consideră prerogativele președintelui drept principala problemă, ci mai degrabă necesitatea unei reforme administrative. Totuși, a spus că ar susține un articol care să consacre mai explicit egalitatea dintre femei și bărbați, precum și orice modificare care ar clarifica ambiguitățile referitoare la puterile executive ale președintelui și ale premierului.
Crin Antonescu: – Nu am în priorități, în programul prezidențial, modificarea Constituției. Nu prerogativele prezidențiale sunt prima chestiune; avem reforma administrativă, un articol care să statueze mai explicit egalitatea femeii cu bărbatul. Aș susține toate articolele care să limpezească ambiguitățile în ceea ce privește puterea executivă a președintelui și a premierului.
Elena Lasconi (USR)
Lasconi a declarat că nu ar modifica, ci ar adăuga prevederi în Constituție. A menționat că și-ar dori organizarea unui referendum pentru garantarea dreptului femeii la avort, considerând că acest drept, câștigat cu greu, ar trebui introdus în legea fundamentală.
De asemenea, a susținut introducerea inițiativei „Fără penali în funcții publice” și a punctului 8 de la Timișoara, pe care îl considera important. A mai spus că, în rest, Constituția actuală este bună, subliniind interesul ei pentru articolele 86–88, în contextul în care își propunea să influențeze Guvernul și Parlamentul pentru a reprezenta vocea cetățenilor.
Elena Lasconi: – Eu nu aș modifica, aș adăuga. În mandatul vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort, pentru că a fost câștigat cu greu și îmi doresc să adăugăm asta în Constituție. De asemenea, aș vrea să adăugăm „Fără penali în funcții publice” și cred că este foarte important punctul 8 de la Timișoara. În rest, avem o Constituție bună, am citit-o, eram foarte preocupată de articolele 86-88 să văd cum aș putea să influențez Guvernul, Parlamentul, să fiu vocea românilor.
Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
Șandru a sugerat, într-o notă ironică, că poate ar fi bine ca dreptul României de a fi respectată de clasa politică să fie prevăzut în Constituție, dar a adăugat că speră ca această clasă să înțeleagă oricum nevoia de respect față de realitatea românească. A precizat apoi că, în mod serios, ar propune, în urma unei dezbateri naționale, transformarea României într-o republică prezidențială, după modelul american, în care președintele ar avea și rolul de premier.
Lavinia Șandru: – Poate ar fi bine să trecem în Constituție dreptul României de a fi respectată de clasa politică… glumesc. Sper că clasa politică înțelege să respecte România reală. Aș veni cu o propunere după o dezbatere națională prealabilă de a modifica Constituția pentru ca România să fie o republică prezidențială după model american. Când președintele ar fi premier, altfel ar merge lucrurile în România.
Nicușor Dan (independent)
Dan a afirmat că modificarea Constituției nu reprezintă o prioritate pentru el în actualul mandat. A subliniat că, datorită jurisprudenței extinse a CCR, cadrul constituțional este bine înțeles de sistemul administrativ. A adăugat că în programul său politic nu a propus modificarea Constituției, ci doar a legii de funcționare a CCR, prin vot parlamentar, astfel încât judecătorii constituționali să fie magistrați de profesie.
Nicușor Dan: – Nu este o prioritate pentru mine modificarea Constituției în acest mandat. Consider că, prin numeroasele dezvoltări făcute de CCR, avem un cadru constituțional bine înțeles de sistemul administrativ. În programul meu politic nu am spus modificarea Constituției, am spus modificarea legii de funcționare a CCR, ceea ce se poate face doar prin vot în Parlament, pentru ca judecătorii CCR să fie magistrați de profesie.
John-Ion Banu-Muscel (independent)
Banu a afirmat că, în opinia sa, Constituția trebuie să servească intereselor națiunii și ale cetățenilor. El a spus că primul lucru pe care l-ar modifica ar fi acordarea unei puteri executive referendumului, astfel încât vocea poporului să aibă efect direct. A adăugat că ar schimba componența Guvernului, propunând ca acesta să fie minoritar și să poată fi format cu sprijinul a doar 33% dintre voturile cetățenilor, pentru a reda Parlamentului o autoritate mai mare.
John-Ion Banu-Muscel: – Constituția trebuie să deservească interesele națiunii, ale cetățenilor. Primul lucru pe care l-aș modifica este a da o voce poporului prin aceea de a face ca referendumul să aibă putere executivă, după care aș modifica – și am făcut-o printr-o acțiune legislativă cetățenească – aș face ca Guvernul să fie minoritar, nicidecum majoritar. Un guvern care cu 33%, prin votul direct al cetățenilor, să fie suficient, să dăm voce și autoritate Parlamentului.