Pina la un punct, solutia Cabinetului Isarescu este identica cu cea pe care Capital a prezentat-o i numarul anterior. Cele zece salarii medii brute pe economie propuse de senatorul Ulm Spineanu drept reparatie tepuitilor de la FNI s-au transformat i cinci. Formula gasita de Guvern este urmatoarea: Ministerul Finantelor garanteaza i numele si pe seama statului imprumuturi de pe piata bancara, i limita unui plafon maxim de 500 miliarde lei (atit considera statul ca poate fi recuperat din miliardele duse pe apa Simbetei). Din acesti bani se platesc investitorilor, persoane fizice, despagubiri de maximum cinci salarii medii brute pe economie, la valoarea unitatii de fond din momentul subscrierii.
De ce cinci salarii medii brute pe economie si nu sapte sau zece? Pentru ca atit apreciaza Guvernul ca se cuvine majoritatii investitorilor, a caror situatie economica „a suferit un dezechilibru major”. Care sunt criteriile pe baza carora s-a apreciat ca daca o persoana a subscris 30 de milioane de lei iseamna ca este „caz social”, fata de alta care a subscris un miliard, nu spune proiectul legii de despagubire elaborat de Executiv. Dupa cum nu spune nimic nici despre sumele retrase pe parcurs, repetind absurditatea „proiectului Spineanu”. Ai subscris zece sau 100 de milioane de lei, te alegi cu maxim echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, la valoarea unitatii de fond din momentul subscrierii. Nu conteaza ca, poate, itre timp, ai retras jumatate din bani.
Cit despre valoarea unitatii de fond din momentul subscrierii, formula Isaresscu recunoaste tacit ca ceea ce altadata considera ca fiind o suma artificial umflata, itr-o totala neconcordanta cu realitatea pietei, este acum valabil. Cele 103.720 lei sunt, teoretic, o baza de calcul pentru cel ce a subscris i zilele premergatoare prabusirii FNI.
Proiectul de lege cu care Guvernul se va prezenta i fata Parlamentului are deci toate sansele sa fie retrimis iapoi ministrilor Cabinetului Isarescu, spre o mai matura abordare.
Motivele invocate de parlamentari la respingerea, „proiectului Spineanu” sunt valabile si i cazul de fata. „Cetatenii sunt egali i fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii, fara discriminari” (art. 16, Constitutia Rominiei), „Participarea la fond este nediscriminatorie”, „Capitalul initial investit, respectiv suma subscrisa la cumpararea de unitati de fond, se va returna i orice conditii depunatorului” (prospectul de emisiune al FNI autorizat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) sunt argumentele previzibile care vor prelungi asteptarea investitorilor, martori ai negocierilor dintre Guvern si Parlament.