Ce va face Guvernul României cu legea salarizării unice?

Miercuri, 7 iunie 2023, la scurt timp după ce a discutat personal cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale, Marius Budăi a explicat că principiul de la care pleacă în construirea grilei de salarizare pe legea salarizării unice este de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant.

Acesta a precizat, totodată, că „până pe data de 15 iunie are termen de la coaliţie să finalizeze draftul legii, asttel încât în perioada 15 iulie-1 septembrie să continue discuţiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea legislativă să treacă de Guvern şi să fie depusă în Parlament.”

„Am regăsit şi am găsit aici o emoţie constructivă despre cum să facem pentru ţara noastră şi pentru copiii noştri, pentru viitor. Şi cred că despre asta este esenţa discuţiei pe care trebuie să o purtăm cu cadrele didactice, şi nu despre salarizare neapărat.

Noi am scris în Nota de Fundamentare, le-am explicat profesorilor de ce în Nota de Fundamentare am scris principiul de la care plecăm în construcţia noii grile.

Nu voi discuta neapărat pe închiderea altor grile până nu voi termina discuţia cu educaţia, pentru că asta este decizia coaliţiei şi principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant. Până acum, nicio sarcină primită de la coaliţie nu am ratat-o”, a explicat, miercuri, Marius Budăi.

Sindicaliștii din domeniul educației vor ca noua lege a salarizării să respecte principiul stabilit cu Ministerul Educației

Tot miercuri, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ), George Purcaru, a anunțat că sindicaliștii din domeniul educației așteaptă să fie chemați la masa negocierilor, precizând că doresc garanţii ferme că în viitoarea lege a salarizării să fie respectat principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei.

„Am invitat Guvernul la discuţii pentru că ne dorim să avem o soluţie în ceea ce priveşte cerinţele noastre. Aşteptăm să fim chemaţi la discuţii şi la negocieri pe ceea ce înseamnă lista noastră de revendicări, în mod special este vorba de viitoarea lege a salarizării, vrem garanţii ferme, clare, în Monitorul Oficial în care se va respecta principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei la cererea premierului României”, a explicat, miercuri, George Purcaru.

„Soluţia este la Guvern, pot interveni oricând să respecte doleanţele noastre, doleanţe de bun simţ, nu sunt exagerări. Aşa cum clamează de fiecare dată că atunci când au nevoie de voturi că învăţământul alături de sănătate este prioritate naţională consider că a venit momentul să fie cu adevărat prioritate naţională în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului, pe de o parte, motivarea resursei umane.

Nu se mai poate face un învăţământ de calitate fără o finanţare necorespunzătoare. De aceea, am spus că soluţia este doar la Guvern. Noi suntem hotărâţi să mergem mai departe până vom găsi rezolvare la aceste probleme, iar părinţii şi toată opinia publică această presiune trebuie să o exercite asupra factorilor de decizie, nu asupra profesorilor şi lucrătorilor din învăţământ care sunt oropsiţi prin această salarizare”, a adăugat el.