Daca v-ati intrebat ce puteti face pentru a castiga bani si, in acelasi timp, sa scapati de mormanul de gunoi de la periferia orasului, raspunsul il puteti primi de la Administratia Fondului pentru Mediu.



Orice persoana juridica poate initia un proiect care sa aiba efecte pozitive in domeniul ecologic si sa primeasca, pentru asta, o suma frumusica de bani de la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Noul “ghid de operare” al programului de finantare desfasurat de institutie prevede o suma maxima, de doua ori mai mare decat in anii trecuti, care poate fi solicitata. Astfel, proiectele pot primi, in total, pana la 20 milioane RON, adica peste cinci milioane de euro pentru controlul si reducerea poluarii si 300.000 RON pentru activitati de informare despre protectia mediului.
Din cauza procedurilor greoaie din anii anteriori si a conditiilor de eligibilitate impuse, au fost finantate, pana in prezent, numai sase proiecte. Unul dintre acestea apartine companiei Geani Conpes SRL din judetul Buzau si se refera la colectarea si prelucrarea deseurilor. Liviu Badiu, coordonatorul proiectului, spune ca activitatile s-au incheiat cu bine in luna octombrie si, ulterior, s-a mai depus un alt proiect pentru realizarea unui depozit ecologic. Pentru aceasta cerere de finantare se asteapta raspunsul comisiei de evaluare. In acelasi timp, Geani Conpes primeste subventie de la AFM pentru colectarea PET-urilor. Din pacate, se plange Badiu, aceasta a scazut la mai putin de jumatate fata de anul trecut. Reducerea drastica a subventiilor are drept cauza o decizie a Ministerului Mediului. O lege intrata in vigoare anul trecut modifica suma datorata Fondului pentru mediu de catre producatorii si importatorii de bunuri ambalate. In concluzie, in anul 2005 s-au modificat si veniturile AFM la acest capitol. “Avand in vedere reducerea sumei datorate la Fondul pentru mediu, de la 1 leu/kg la 50 bani/kg de ambalaje introduse pe piata, veniturile incasate la Fond din aceasta sursa s-au diminuat”, transmite Ministerul Mediului. In consecinta, scad la jumatate si subventiile, ajungand la 40 de bani pe kilogram.

Acesta poate sa nu fie singura modificare in bugetul AFM. In functie de varianta finala aprobata de Parlament pentru bugetul de stat pe anul viitor, ar mai putea aparea surprize. “Suma totala disponibila o vom comunica, probabil, in zilele urmatoare. Dupa calculele noastre, ea se invarte in jurul valorii de 300 milioane RON”, explica Mihai Toti.

Proiectele de protectia mediului care pot primi finantare sunt de patru categorii: controlul si reducerea poluarii aerului, apei si solului, inclusiv prin utilizarea unor tehnologii curate; protectia resurselor naturale; gestionarea deseurilor; protectia si conservarea biodiversitatii; educarea si constientizarea publicului privind protectia mediului. “Proiectul trebuie sa se deruleze pe o perioada de maxim 24 luni de la data incheierii contractului”, se explica in noul “Ghid de operare al fondului pentru mediu”, care poate fi descarcat de la adresa web a AFM, www.afm.ro.

Specialistii atrag atentia ca, pe langa simplificarea evidenta a procedurilor si cresterea sumelor ce pot fi solicitate, exista si cateva “bile negre”. Una dintre acestea se refera la faptul ca sunt mentionate ca obligatorii la dosar “planurile tehnice”, niste documente foarte detaliate si dificil de conceput. Mai mult, pentru a complica si mai tare lucrurile, consultanta si proiectarea nu sunt considerate activitati eligibile. “Foarte putini vor putea indeplini aceste conditii”, atrag atentia consultantii in domeniul finantarilor.

In fine, companiile private sunt dezavantajate fata de autoritati publice sau ONG-uri, putand primi numai 30% finantare nerambursabila, cu exceptia IMM-urilor, care mai primesc inca 10%. Decizia de limitare a subventiei apartine Consiliului Concurentei.

Un amanunt foarte important pentru cei care doresc sa realizeze astfel de proiecte este plata contributiilor la bugetul de stat, inclusiv la Fondul pentru Mediu. Mihai Toti, directorul general al AFM, spune ca multe proiecte au fost respinse anul trecut pentru ca agentii economici solicitanti de finantare nu-si platisera contributiile legale.

Avand in vedere ca finantarile pentru proiecte se acorda practic din aceste taxe, rationamentul este cat se poate de firesc. Din tarife, care se constituie venit la bugetul AFM, mai mult de 90% sunt alocate programelor de finantare. Dar socoteala nu iese intotdeauna asa cum si-ar dori autoritatile.

“Anul acesta, am reusit sa intocmim o lista cu datornici. Avem aproximativ 280 de firme care nu si-au platit contributia, iar suma totala se ridica la circa 19 milioane RON”, spune Mihai Toti. Practic, din acesti bani s-ar mai putea finanta, spre exemplu, inca un depozit ecologic.



“Noua licitatie de proiecte se va incheia la sfarsitul lunii ianuarie. Dorim sa existe un flux
continuu de depunere a dosarelor, sa fie cat mai multe cereri de finantare.”


Mihai Toti,

director general al Administratiei Fondului pentru Mediu