Potrivit sursei citate, anul trecut, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut în termeni nominali cu 8,3%, datorită rezultatelor pozitive înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+25,2%), transporturi (+11,2%), comunicaţii (+5,5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,8%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+3,4%).

În ceea ce priveşte datele de la nivelul lunii decembrie 2015, faţă de aceeaşi lună din anul precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, a crescut atât ca serie brută (+12,6%), cât şi ca serie ajustată (+11%).

Rezultate pozitive au fost consemnate, ca serie ajustată, în: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+30,3%), transporturi (+17,1%), activităţile de comunicaţii (+11,5%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5,7%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+1,6%).

Pe de altă parte, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2015, cele mai importante creşteri în serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, comparativ cu decembrie 2014, s-au consemnat în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+35,6%), transporturi (+14,6%), activităţile de comunicaţii (+9,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5,8%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,3%).

Conform statisticii, în decembrie 2014, faţă de noiembrie 2015, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, în luna decembrie 2015, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut cu 6,9% ca urmare a activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+21,9%), activităţile de comunicaţii (+12,5%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+6,9%) şi la activităţile de transport (+1%). Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au scăzut cu 5,8%.

De asemenea, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2015, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, cifra de afaceri a crescut pe ansamblu cu 1,9%, datorită rezultatelor din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+4,8%), activităţile de transport (+3,2%) şi la activităţile de comunicaţii (+2,2%). La polul opus se situează activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-2,1%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-0,5%). AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)

Te-ar putea interesa și: