Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ca serie brută, cu 3,3% în 2020, comparativ cu anul anterior, un salt mai consistent, de 8,8%, fiind consemnat în perioada de referinţă decembrie 2020 vs decembrie 2019, potrivit datelor oficiale publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în cursul anului trecut, serie brută, s-au înregistrat creşteri în comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+20,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+6,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,8%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+4,8%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%).

Pe de altă parte, au fost scăderi ale cifrei de afaceri în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,9%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,5%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a cunoscut un salt semnificativ în ultima lună a anului

Conform INS, raportat la luna decembrie 2019, în ultima lună a anului precedent, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a crescut pe ansamblu cu 8,8%, datorită activităţilor derulate în: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+29,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+17,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+14,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+12%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+9,4%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,1%).

La polul opus au înregistrat scăderi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-1,4%).

Totodată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 6,5% în luna decembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.

Afacerile au fost majorate din mai multe surse

Datele statistice relevă faptul că, în 2020, decembrie vs noiembrie, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, ca serie brută, a crescut cu 0,3%, ca urmare a majorării afacerilor din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+18,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,3%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,8%).

În schimb, scăderi s-au consemnat în comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-14%), comerţul cu ridicata nespecializat (-3,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,3%) şi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,2%).

Ca serie ajustată, în aceeaşi perioadă de referinţă, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), au crescut pe ansamblu cu 1,4%.

Sursă foto: Dreamstime