Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,2% anul trecut. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 2,2% datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+5,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8%.

Creștere înregistrată la produsele alimentare, băuturi și tutun

Datele INS arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a urcat pe ansamblu cu 5,8% datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+17,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,3%). În schimb, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în decembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,2% datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 2,5%.

Creșteri pe segmentul de produse nealimentare

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2020, comparativ cu decembrie 2019, a înregistrat o majorare pe ansamblu cu 3,4% datorită creşterilor consemnate la vânzările de produse nealimentare (+6,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,7%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 4,2% datorită creşterilor la vânzările de produse nealimentare (+6,8%)şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine
specializate a scăzut cu 0,7%.

Sursă foto: Dreamstime