Ciclonul va ajunge în România

Ciclonul Poppea va ajunge în România. România se va confrunta cu un ciclon puternic în următoarea perioadă. Vorbim despre ciclonul care a făcut dezastru în Europa.

Meteorologii spun că vremea se va schimba brusc, iar temperaturile vor fi în scădere. De altfel, directorul ANM spune că vom avea parte de vijelii puternice.

Elena Mateescu mai spune că vijelia deja și-a făcut simțută prezența în sud-vestul și vestul țării. Acolo, valorile termice sunt situate între 21 și 26 de grade Celsius.

„Deja în sud-vestul țării și în vestul țării, acolo unde și-au făcut apariția fenomenele de instabilitate, valorile sunt cuprinse între 21 și 26 de grade la acest moment, pentru că este în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru acestea areale.

Vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, rafale de 55-65 km/h și cantități de apă de 25-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp”, spune directorul ANM.

Directorul ANM mai spune că debutul toamnei va fi unul cu vreme mai mult frumoasă.

„Așadar, fenomenele de instabilitate astăzi vor fi de interes în special în jumătatea de vest a țării, mâine în jumătatea vestică, după care debutul toamnei să fie unul cu vreme predominant frumoasă și temperaturi care, la scara întregii țări, să se situeze între 24 până la 31 de grade”, a explicat Elena Mateescu.

Ciclonul va ajunge în România. Vremea la finalul lunii august, începutul lunii septembrie

Meteorologii au precizat cum va fi vremea în luna septembrie. În prima perioadă a lunii, din 28 august până pe 10 septembrie, temperaturile vor fi mai scăzute din cauza ciclonului.

La finalul lunii august, temperaturile vor coborî de la 34-38 de grade Celsius, la 30-32 de grade Celsius.

Ciclonul va afecta și mai mult temperaturile. În context, la începutul lunii septembrie, temperaturile vor scădea până la 26-27 de grade Celsius.

Furtuni puternice au lovit sudul Europei

Vânturi puternice și ploi torențiale au lovit Spania și Italia, provocând inundații și distrugeri pe scară largă.

Circulația trenurilor între Franța și Italia a fost întreruptă până cel mai devreme joi, în urma unei uriașe alunecări de pietre în valea Maurienne din Alpii francezi. De asemenea, a blocat unele drumuri, au anunțat luni autoritățile.

Autoritățile regionale din Savoie au declarat că alunecarea de pietre s-a produs duminică, la ora 17:15 (1515 GMT), când „bolovani cu un volum total de 700 de metri cubi” s-au izbit de o barieră de protecție de-a lungul drumului RD 1006 care duce la pasul Mont-Cenis în valea Susa din Italia.

De asemenea, tunelul Frejus, care leagă Franța de Italia pe sub Alpi, a fost închis pentru camioanele de mare tonaj, iar șoferii sunt sfătuiți să folosească tunelul Mont Blanc sau autostrada A8.

Ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, a declarat că revenirea la serviciile normale „va necesita câteva zile”.

„După această masivă alunecare de teren care a avut loc ieri în Maurienne, serviciile noastre sunt mobilizate pentru a restabili serviciul rutier și feroviar cât mai repede posibil”, a declarat el pe rețelele de socializare.

alunecarea de pietre
SURSA FOTO: euronews.com

Coasta mediteraneană a Spaniei, lovită de vânturi violente

Coasta mediteraneană a Spaniei a fost lovită duminică de vânturi violente și ploi abundente, care au provocat mai mulți răniți minori și pagube materiale substanțiale și au perturbat mai multe zboruri.

Rafale de până la 120 km/h, ploi torențiale și uneori grindină au lovit Insulele Baleare și regiunile Catalonia și Valencia, toate trei fiind plasate parțial duminică sub alertă portocalie (risc ridicat) de către Agenția Națională de Meteorologie (Aemet).

De asemenea, vântul a rupt ancorele unui vas turistic de croazieră de 330 de metri ancorat în Palma, pe insula Mallorca, deplasându-l până când s-a ciocnit cu un petrolier ancorat.

Accidentul a provocat șase răniți ușori, a precizat Autoritatea Portuară a Insulelor Baleare într-un comunicat.

Cel puțin 24 de zboruri au fost anulate și 29 au fost deviate duminică spre și dinspre Insulele Baleare, a anunțat operatorul spaniol de aeroporturi Aena.

Ploile abundente au dus la o acumulare de peste 100 de litri de apă pe metru pătrat în unele zone din Catalonia, în plină secetă.