În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Departamentul de Stat al SUA, Lagarde a subliniat că situaţia actuală “nu este o criză ce poate fi rezolvată doar de un grup de state care adoptă măsuri de combatere a acesteia, ci este nevoie de contribuţia tuturor regiunilor de pe Glob”. Ea a mai avertizat că dacă nu se vor luă măsuri hotărâte împotriva crizei, această criză ar putea avea consecinţe similare cu Marea Depresiune din anii 30. “Trebuie să acceptăm realitatea cu care ne confruntăm, să nu o negăm şi să privim adevărul în faţă astfel încât să reuşim să găsim soluţii”, a mai spus şeful FMI.

Lagarde s-a adresat şi pieţelor financiare cărora le-a cerut să acorde un răgaz de timp statelor pentru a găsi soluţii pe plan intern prin mecanismele politice specifice fiecărei ţări. “Din nefericire, pentru cei care au privilegiul de a aparţine unor naţiuni democratice, este nevoie de timp pentru ca deciziile să treacă de procesele parlamentare”, a atenţionat Christine Lagarde.

Săptămâna trecută, mai multe state europene au anunţat că băncile lor centrale sunt dispuse să pună noi fonduri la dispoziţia FMI pentru ca această organizaţie să-şi consolideze resursele financiare. Însă Administraţia americană a declarat că nu va proceda în mod similar, întrucât apreciază că FMI-ul dispune în prezent de resurse suficiente.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: