Christine Lagarde a spus că dacă nu va exista o schimbare profundă a economiei, „este posibil să continuăm majorarea dobânzilor luna viitoare. Nu ne gândim să facem pauză”.

Anunțul acesteia vine la scurt timp după Consiliul guvernatorilor BCE a transmis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

„Inflaţia scade progresiv, dar este proiectată să rămână la un nivel prea ridicat prea mult timp”, a anunțat BCE printr-un comunicat, după reuniunea de politică monetară.

BCE ar putea majora din noi dobânzile luna viitoare

Președintele BCE a spus că sugestia ei privind noi majorări de dobânzi în viitor „nu reprezintă probabil o surpriză” şi BCE „este decisă să-şi îndeplinească obiectivul” de a reduce inflaţia la 2% „în timp util”.

Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Următoarea reuniune de politică monetară a BCE urmează să aibă loc pe data de 27 iulie.

„Până acum, BCE a găsit un compromis bun între lupta determinată contra inflaţiei şi efecte modeste ale măsurilor asupra economiei. Dar nu suntem încă la finalul acestui drum: mersul pe sârmă continuă”, a spus Ulrich Kater, economist şef la Dekabank.

Directorul general al Asociaţiei federale a băncilor publice din Germania (VÖB), Iris Bethge-Krauß, a spus, de asemenea, că „BCE se îndreaptă în direcţia potrivită, dar nu a ajuns încă acolo”.

BCE a majorat ratele dobânzii cu 25 de puncte

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi că majorează dobânda de referință cu 25 de puncte de bază, până la 3,5%, după ce Rezerva Federală a SUA a întrerupt propriile majorări.

Banca centrală a majorat ratele începând din iulie 2022, în încercarea de a reduce inflația record din regiune. Cea mai recentă analiză a inflației a arătat că prețurile au scăzut într-un ritm mai rapid decât se aștepta, inflația globală ajungând la 6,1% în mai, iar inflația de bază – care exclude elementele volatile – la 5,3%. Aceste cifre rămân cu mult peste ținta BCE de 2% pentru inflația globală.