„Cred că am acoperit o mare parte din traiectoria spre moderarea inflaţiei şi readucerea ei la ţinta BCE. Încă nu am încheiat acţiunile şi nu vom lua o pauză, pe baza informaţiilor pe care le avem în prezent”, a spus Christine Lagarde pentru postul olandez Buitenhof TV.

„Astfel încât multe lucruri pot merge prost şi nu putem acorda ceea ce numim informaţii privind viitoarea politică monetară. Nu am în vedere o anumită cifră”, a adăugat acesta.

Potrivit unor oficiali BCE, majorările de dobânzi ar trebui să continue și în toamnă, pentru a ține inflația sub control. BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la 0 la mijlocul lui 2022, cu scopul de a reduce inflația la ținta de 2%.

Deși este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, puțini analiști consideră că majorările vor continua și după 2023, din cauza inflației ridicate și a creșterii salariilor.

Christine Lagarde este convinsă că euro va mai prevala mult timp de acum în colo

Înaintea celei de-a 25-a aniversare a BCE, Christine Lagarde s-a declarat încrezătoare că moneda euro va prevala „încă mulţi, mulţi ani”.

„Avem motive importante să celebrăm la BCE deoarece în urmă cu 25 de ani am avut obiectivul de a asigura stabilitatea preţurilor, oferind o mai bună suveranitate Europei, şi arătând mai multă solidaritate. Cred că am îndeplinit toate cele trei obiective”, a spus ea.

Majorările dobânzilor ratelor BCE, în faza finală

Vicepreşedintele BCE Luis de Guindos, a declarat pentru un ziar din Italia, că majorările ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene sunt în etapa finală. De Guindos a avertizat, în acelaşi timp, că nivelul mai ridicat al costurilor împrumuturilor ar putea tensiona calitatea activelor băncilor, chiar dacă indicatorii sunt deocamdată sănătoşi, transmite Reuters.

BCE a majorat dobânzile cu un total de 3,75 puncte procentuale, din iulie anul trecut, şi a promis creşteri suplimentare, dar într-un ritm mai măsurat de creşteri, de 0,25 de puncte procentuale, după mişcările supradimensionate din prima parte a campaniei sale de înăsprire a politicii monetare.

”Am intrat acum în ultima etapă a înăspririi politicii noastre monetare. Şi de aceea ne întoarcem la normalitate, la creşteri 0,25 de puncte procentuale”, a declarat duminică Guindos pentru Il Sole 24 Ore.