Actualul mandat de cinci ani al lui Christine Lagarde expiră în luna iulie, iar desemnarea sa pentru un nou mandat este practic asigurată, în condiţiile în care până miercuri seara, când a expirat termenul limită pentru depunerea candidaturilor, nu a apărut niciun alt contracandidat.

Fostul ministru francez Finanţe şi-a anunţat oficial candidatura în data de 22 ianuarie şi până acum a primit sprijinul mai multor state din Europa, America de Nord şi America Latină.

"O singură candidatură, cea a actualului director general Christine Lagarde, a fost aleasă", precizează într-un comunicat Consiliul de Administraţie al FMI, adăugând că urmează să o audieze pe Lagarde pentru a putea lua o decizie "cât mai rapid posibil".

Desemnarea oficială a lui Christine Lagarde pentru un nou mandat în fruntea FMI ar urma să fie făcută până la începutul lunii martie.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Cinci dintre directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia şi câte unul din Belgia, Olanda, Germania şi Spania. Italia şi Marea Britanie nu au avut încă un reprezentant care să ocupe această funcţie.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: