La mijlocul lunii trecute, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a solicitat administratorilor fondurilor mutuale sa detalieze structura activelor din portofoliu i conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 9/1996, referitor la fondurile de investitii.
Astfel, i raportarile saptaminale catre CNVM, capitolul „Numerar si alte active lichide (cu scadenta sub 60 de zile)” trebuie defalcat i: numerar, sume i cont la SVM, sume i tranzit; disponibilitati i cont curent si depozite la vedere la banci autorizate de BNR; depozite bancare si certificate de depozit la banci autorizate de BNR; instrumente de credit emise de administratia publica centrala; instrumente de credit emise de administratia publica locala; disponibilitati, depozite si certificate de depozit la banci aflate sub supravegherea BNR. Capitolul „Alte active (cu scadenta peste 60 de zile)” trebuie sa cuprinda: depozite si certificate de depozit la banci autorizate de BNR; depozite si certificate de depozit la banci aflate sub supravegherea BNR; instrumente de credit emise de administratia publica centrala; instrumente de credit emise de administratia publica locala; titluri de valoare ale persoanelor juridice (cecuri, cambii, bilete la ordin); obligatiuni ale societatilor deschise, garantate; actiuni si obligatiuni ale societatilor ichise; alte active calificate de CNVM ca instrumente de investitii.
Obligatia icadrarii certificatelor de trezorerie cu scadenta peste 60 de zile i categoria activelor nelichide i-a necajit pe administratorii unor fonduri. Explicatia e simpla: i cazul achizitionarii unor titluri de stat pe 91 de zile, timp de 31 de zile acestea vor fi categorisite ca „alte active”, fondul fiind isa nevoit sa aiba 30% din activ i lichiditati, conform reglementarilor i vigoare. La 27 septembrie, sapte fonduri aveau plasamente i titluri de stat cu scadenta peste 60 de zile cuprinse itre 60 si 99,9% din activ.
Gratiela Iordache, director de marketing al Certinvest (administratorul fondurilor Capital Plus si Tezaur) si vicepresedinte al UNOPC, considera ca este absurd ca titlurile de stat sa fie socotite nelichide si sustine ca Regulamentul privind fondurile este ivechit si trebuie modificat. Este ceea ce se va itimpla nu peste mult timp, afirma surse din cadrul CNVM. Pina atunci, Comisia va accepta tacit nerespectarea gradului de lichiditate a fondurilor, cu conditia isa ca titlurile de stat (indiferent de scadenta) impreuna cu celelalte active lichide sa atinga 30% din activ. Cu alte cuvinte, administratorii nu trebuie sa se teama ca vor fi penalizati.
Cit priveste celelalte detalii cerute – diferentierea bancilor autorizate de BNR de bancile populare, mentionarea plasamentelor i banci aflate sub supraveghere etc. – administratorii spun ca e OK, itrucit investitorii primesc mai multe informatii.