Autorităţile municipale din Berlin analizează o posibilă plafonare a chiriilor pentru proprietăţile rezidenţiale la 7,97 euro pe metru pătrat, informează cotidianul Tagesspiegel care citează un proiect de lege în acest sens, transmite Reuters.

Katrin Lompscher, senator pentru dezvoltare urbană şi locuinţe în Berlin, intenţionează să introducă acest plafon pentru apartamentele construite până la finele anului 2013, însă această propunere face obiectul discuţiilor şi ar putea să sufere modificări. Consilierii locali din Berlin ar urma să supună la vot această propunere până la data de 15 octombrie, iar intenţia este ca măsura să intre în vigoare în luna ianuarie 2020.

În luna iunie a acestui an autorităţile locale din Berlin au decis îngheţarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidenţilor care susţin că oraşul lor, odată faimos pentru că era accesibil, a devenit mult prea scump.

Cel mai mare proprietar de locuinţe din capitala Germaniei este grupul Deutsche Wohnen cu peste 115.000 de apartamente, urmat de rivalul Vonovia cu peste 42.000 de apartamente. Acesta din urma a estimat că propunerea de plafonare a chiriilor ar putea să îi reducă veniturile anul viitor cu până la 25 milioane euro, sau aproximativ 10% din veniturile pe care le realizează în capitala Germaniei.

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%.