In ciuda intensei activitati de constructie din trimestrul 1 al 2007, pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti se inregistreaza o oferta scazuta, nivelul ridicat al cererii (in special pre-inchirierile) determinand scaderea gradului de neocupare atat pentru birourile de clasa A, cat si pt. cele de clasa B. Cu exceptia proiectelor North Gate BC si S-Park, spatiile disponibile sunt dominate de suprafete sub 5.000 mp, ceea ce ingreuneaza situatia companiilor aflate in cautarea unor spatii de birouri de mari dimensiuni. Rata de ocupare mai mare inregistrata in zona de nord a Bucurestiului a fost determinata in principal de tranzactiile de pre-inchiriere, in timp ce cererea pentru spatiile centrale a fost orientata catre spatii deja finalizate.

Cei mai importanti factori care au determinat cresterea cererii in trimestrul 1 al acestui an au fost extinderea spatiilor de birouri existente si relocarile. Din punct de vedere al zonelor solicitate, chiriasii au solicitat in principal birouri situate in centrul Capitalei. Nivelul chiriilor solicitate a crescut, variind intre 19-19,5 euro/mp/luna. Ca urmare a ofertei limitate de spatii disponibile in centru, acestea au atins chiar si 25-30 euro/mp/luna pentru birourile de calitate situate ultracentral, nivel care a mai fost inregistrat doar la sfarsitul anilor ’90.

In Europa chiriile pentru birourile de clasa A au cunoscut cel mai accelerat ritm de crestere din ultimii 5 ani, iar cererea ramane la niveluri ridicate.

“Dupa gradul de ocupare foarte ridicat inregistrat in trimestrul 4 din 2006, nu este deloc surprinzatoare scaderea usoara a cererii la inceputul acestui an”,  spune Nick Axford, directorul departamentului Resarch & Consultanta pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) al CB Richard Ellis.

“Activitatea pe piata birourilor se desfasoara in continuare intr-un ritm sustinut, aflandu-se in prezent la acelasi nivel sau  chiar superior celui inregistrat in aceeasi perioada din 2006. Deci nu putem vorbi de o incetinire propriu-zisa”, conchide Axford. 

“Desi activitatea economica este relativ scazuta, prognoza este pozitiva si estimam in continuare cresteri ale chiriilor pentru 2007, in special pe pietele unde exista o lipsa acuta a spatiilor de  birouri de calitate”, afirma Anna Starczewska, senior analist la departamentul Resarch & Consultanta pentru EMEA al CB Richard Ellis. 

Nivelul chiriilor pentru birouri a inregistrat o crestere cu 1,8% in trimestrul 1 al acestui an fata de trimestrul 4 din 2006 si cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost sustinuta de faptul ca in 12 din cele 38 de tari incluse in analiza CB Richad Ellis s-au inregistrat cresteri ale chiriilor. Nici una dintre pietele mentionate nu a inregistrat scaderi, spre deosebire de trimestrul trecut.

Nivelul cel mai ridicat al chiriilor a fost atins la Moscova si Oslo, dar si Varsovia si Istanbul au cunoscut cresteri semnificative.  Aceste piete se afla in plina dezvoltare, iar cresterea chiriilor este determinata de extinderea spatiilor de birouri existente si de cresterea economica rapida.

Sursa: Capital 19 Iunie 2007

0-3482-pozagrafic.jpg