Scăderea drastică a gradului de ocupare a determinat hotelierii să lanseze oferte speciale, propunând, practic, o alter­nativă atractivă la închirierea unei locuinţe.

Se poate spune că Ion Lazăr, patronul hotelului Caro (patru stele), este primul, dacă nu din ţară, atunci din Capitală, care a decis să introducă ceea ce el numeşte deschis „ofertă de criză“. Este vorba de un tarif de cazare de 590 de euro pe lună, care rivalizează direct nu doar cu ofertele celorlate hoteluri, ci, în premieră, cu preţurile de închiriere de locuinţe din ofertele agenţilor imobiliari. Practic, apelând la această ofertă, clientul va plăti doar 19 euro pe noapte faţă de 50 de euro cât este tariful de recepţie. Preţul devine cu atât mai atractiv cu cât acesta include parcare gratuită şi room service, dar, foarte important, clientul nu este obligat să suporte cheltuielile de întreţinere pe care le presupune închirierea unui apartament dintr-un bloc sau vilă. Ion Lazăr a declarat pentru Capital că decizia a fost luată în urmă cu circa două săptămâni într-un moment în care gradul de ocupare scăzuse la un îngrijorător nivel de 40%, fără prea mari şanse de redresare într-un an care e limpede că va continua să stea sub semnul crizei. El spune că în ofertă sunt incluse 50 de camere din cele 214 ale hotelului şi că deja are zece clienţi. Conform ofertelor agenţiilor imobiliare, în zo­na Floreasca/Avi­a­ţi­ei, în care se află amplasat hotelul Ca­ro, chiria cerută pentru un apartament de două camere, complet mobilat, amplasat într-un imobil nou, se ridică la aproape 1.000 de euro. În sumă sunt incluse şi costurile de întreţinere, care ajung la aproximativ 150 de euro pe lună.

195-46730-25vila04.jpgUn alt hotel din Bucureşti care închiriază camere pentru perioade lungi este Rin Grand Hotel, clasificat la patru stele şi situat în sudul Capitalei. Pentru 800 de euro, clientul beneficiază de room service, internet nelimitat, un loc de parcare, plus o reducere de 30% la serviciile oferite de restaurant şi spălătorie. De asemenea, hotelul Moxa, o unitate tot de patru stele, situat pe Calea Victoriei, se laudă cu foarte mulţi clienţi fideli care preferă acest gen de cazare. Potrivit Oanei Ungureanu, directorul de vânzări al hotelului, preţul maxim al „chiriei“ pe o lună este de aproximativ 1.500 de euro, însă clientul beneficiază de un apartament de lux, mic dejun inclus, room service, acces gratuit la saună şi fitness etc. E drept că pentru o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de euro se poate închiria o vilă în buricul târgului, dar la aceasta se adaugă alte câteva sute de euro pentru plata utilităţilor. După modelul practicat în Bucureşti, o serie de hotelieri din ţară şi-au pregătit oferte speciale pentru cei ­care-şi planifică o călătorie de afaceri prelungită. Spre exemplu, în Constanţa, cazarea la hotelul Arion (trei stele) poate costa aproape 500 de euro pe lună. „Noi suntem mai la început de drum, iar numărul mare de camere (80 – n.red) ne-a determinat să apelăm la asemenea oferte“, spune Cristian Guci, managerul hotelului. Şi în vestul ţării, bătălia pentru atragerea clienţilor este foarte acerbă. Cele mai bune tarife pentru „chiriaşi“ sunt practicate de hotelurile de trei şi patru stele, localizate central. La Timişoara, dar şi la ­Cluj-Napoca sunt numeroase hoteluri care oferă camere, la preţuri similare celor solicitate de agenţii imobiliari pentru închirierea de apartamente.

Bucureşti

Hotel Moxa 4*
aprox. 1.500 euro/lună

Tarifele includ micul dejun, taxele, accesul gratuit la fitness şi saună şi un discount de 10% la serviciile de spălătorie şi internet.

Hotel Grand Rin 4*
800 euro/lună

Facilităţile incluse în această ofertă sunt: mic dejun, room service, parcare gratuită.

Hotel Caro 4*
590 euro/lună

Preţul include cazare, room service şi discount de 12% pentru restaurant.

Chirie apartament lux: 600 – 1.000 euro/lună
Chiria este de 600 euro în zona Calea Victoriei, de 500 euro în Vitan, dar în Nordul Capitalei ajunge şi la 1.000 euro.

Cluj

Hotel Ary 4*
1.395 euro/lună

Micul dejun este inclus în preţ. Internet free, la fel şi accesul la saună, fitness. „Chiriaşii“ au 50% reducere la serviciul de spălătorie.

Chirie apartament în zonă: 800-1.000 euro/lună
Un apartament de lux, în centrul Clujului, poate fi închiriat pentru 800-1.000 de euro.

Constanţa

Hotel Arion 3*
500 euro/lună

Oferta include cazare, room service şi loc de parcare gratuit.

Chirie apartament în zonă: 400-500 euro/lună
Chiria pentru un apartament de lux este 400-500 de euro.

Timişoara

Hotel Boavista 3*
900 euro/lună

Pe lângă room service, mic dejun şi internet gratuit, „chiriaşul“ beneficiază de discount la restaurantul hotelului.

Chirie apartament zonă centrală: 400 euro/lună

Un apartament de două camere, în centrul oraşului, poate fi închiriat pentru 400 de euro.

Braşov

Hotel Pantex 3*
1.500 euro/lună

Preţul are inclus micul dejun şi parcarea. Hotelul nu dispune de saună şi sală fitness.

Chirie apartament în centru: 500-600 euro/lună
În centrul oraşului, chiria lunară pentru un apartament de lux poate ajunge la 600 de euro.

Avantaje
„Chiriaşul“ scapă de bătaia de cap privind întreţinerea apartamentului, cheltuielile curente, plata în avans a chiriei, găsirea unui loc de parcare şi are acces la saună, bazin şi sala de fitness.

Dezavantaje
Un dezavantaj ar fi lipsa intimităţii, în condiţiiţie în care orice intrare/ieşire din hotel este, cel mai probabil, monitorizată/înregistrată.