La Minsk s-a deplasat Wu Bangguo, un oficial chinez de rang superior, președintele Comitetului Permanent al Congresului Partidului Poporului, care a spus, potrivit Ria Novosti, că țara sa apreciază sprijinul Bielorusiei în chestiuni delicate. Wu a mulțumit pentru suportul președintelui Alexandr Lukașenko în ceea ce privește problemele din Taiwan, Tibet, Xianjing și alte scandaluri cu privire la drepturile omului. De multe ori, Lukașenko a fost numit în presa internațională ”ultimul dictator european”, din cauza problemelor legate de încălcarea drepturilor omului și a democrației din Bielorusia, o țară pe care o conduce cu o mână de fier de peste17 ani.
Bielorusia se află într-o criză fără precedent, din cauza deciziilor nesăbuite ale guvernului care, în anticiparea alegerilor prezidențiale din decembrie 2010, a majorat salariile, împrumutându-se masiv pentru asta. Pentru că n-au făcut față deficitului pe care tot ei l-au creat, guvernanții conduși de Lukașenko, au devalorizat rubla bielorusă cu 36%, au înghețat prețurile la alimentele de bază și au raționalizat consumul de combustibili.
Minskul a cerut deja ajutorul Rusiei și Comunității Economice Euroasiatice (un bloc economic al fostelor țări sovietice), care au promis împrumuturi de 3 mld. dolari. De asemenea, Bielorusia se pregătește să aplice pentru un împrumut de 8 mld. dolari de la FMI.