Beijingul va subvenţiona proiectele privind construcţia sau modernizarea facilităţilor de încărcare şi primire de cereale amplasate de-a lungul principalelor căi ferate şi porturi fluviale, inclusiv pe râurile Yangtze şi Pearl, se arată într-un document emis vineri de Comisia Naţionale de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China. 

"Înfiinţarea fondurilor speciale va ajuta la reducerea costurilor distribuţiei de cereale şi va îmbunătăţi eficienţa", se arată în documentul emis de NDRC. 

Capacităţile inadecvate pentru transportul cerealelor au provocat în trecut întârzieri la livrări şi creşteri de preţuri în nordul Chinei, în timp ce facilităţile de stocare neadecvate sunt o cauză importantă pentru pierderile de cereale în China. 

Potrivit documentului prezentat de NDRC, China, ţară care vrea să îşi modernizeze sistemul de logistică şi să majoreze capacităţile de stocare până în 2020, va subvenţiona, de asemenea, facilităţile care oferă depozitare, procesare, trading şi serviciile de inspecţie de calitate. 

Aşa-numitele parcuri logistice trebuie să se întindă pe o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare şi să aibă o capacitate de stocare de peste 100.000 de tone, se mai arată în documentul NDRC, în care se precizează că un singur proiect poate beneficia de subvenţii de până la 100 milioane de yuani (15 milioane de dolari). 

AGERPRES