Este a doua dintre cele trei misiuni robotice pe Marte, programate pentru luna iulie, după nava spațială Hope a Emiratelor Unite, care a plecat pe 20 și roverul american Perseverance, care va fi lansat pe data de 30.

Nu există încă un program oficial pentru misiunea chineză pe Marte, a cărei lansare este prevăzută de la baza Wenchang, pe insula Hainan, cu o rachetă Long-March 5, aflată la primul zbor operațional. Potrivit site-ului american Spaceflightnow, singurele indicii cu privire la ora lansării sunt notificările publice care cer navelor ca joi, 23 iulie, între orele 6.00 și 9.00 ora italiană, să evite zonele de-a lungul rutei de zbor a lansatorului.

Pentru China, aceasta este a doua încercare de a ajunge pe Marte, după sonda Yinghuo-1 care, în 2011, a plecat ataşată de misiunea rusă Phobos-Grunt, care nu a reușit să părăsească orbita Pământului. De această dată, misiunea este în totalitate chineză și se bazează pe experiența acumulată în misiunile lunare.

„Profitând de moștenirea tehnică a programului chinez de explorare lunară, strategia națională a Chinei a ales Marte drept următoarea țintă pentru explorarea planetară”, a specificat șeful programului de explorare chinez pentru Marte, Wan Weixing, în articolul despre misiune, publicat de revista Nature Astronomy în luna mai, conform Rainews.