Campania pentru restabilirea ordinii în reţeaua virtuală este axată în principal pe eliminarea apelurilor la răsturnarea regimului actual chinez de pe forumurile din reţelele sociale, a zvonurilor politice şi a altor informaţii considerate drept „nocive” de autorităţile de la Beijing.
Astfel, 16 site-uri au fost închise, conform Xinhua, de la începutul acestei campanii pentru că ar fi fost implicate în „crearea şi răspândirea de zvonuri”. Alte două mari portaluri www.sina.com şi www.qq.com au fost nevoite să-şi suspende activitatea pe durata a patru zile pentru a elimina de pe forumurile sale informaţiile estimate ca nocive de către autorităţi.
”Răspândirea zvonurilor prin intermediul internetului a devenit o problemă socială gravă, care aduce prejudicii populaţiei şi subminează securitatea statului şi stabilitatea socială”, se menţionează într-o declaraţie a Asociaţiei pentru Internet din China, dată publicităţii duminică după-amiază. Acest organism, creat de autorităţi pentru monitorizarea internetului şi reţelelor sociale, a cerut tuturor operatorilor din branşă „să-şi consolideze autodisciplina” pentru a preveni răspândirea zvonurilor. În plus, autorităţile chineze sunt pe cale să finalizeze în două mari oraşe din China un sistem care va înmagazina datele tuturor utilizatorilor principalelor servicii de microblogging.
Sursa: Agerpres