'Trebuie să apărăm cu fermitate suveranitatea teritorială, drepturile şi interesele maritime şi unitatea naţională', a Chinei, a declarat preşedintele chinez. Acesta s-a dresat în cursul unei reuniuni a Partidului Comunist Chinez (PCC) consacrată afacerilor externe şi care a avut loc vineri şi sâmbătă.

Relaţiile cu Japonia sunt tensionate din cauza preluării de către Tokyo, în toamna anului 2012, a trei insule Senkaku din Marea Chinei de Est. Aceste teritorii sunt de mult timp administrate de Japonia, dar sunt revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

În Marea Chinei Meridionale, Beijingul îşi dispută cu mai multe ţări din Asia de Sud-Est arhipelagul Spratleys. China, dar de asemenea insula Taiwan, Filipinele, Malaezia, Sultanatul Brunei şi Vietnamul îşi dispută suveranitatea asupra acestui arhipelag.

Preşedintele chinez a declarat că ţara sa va 'administra corect disputele teritoriale şi cele asupra insulelor' şi a asigurat de asemenea că Beijingul doreşte 'dezvoltarea paşnică' şi 'se opune' utilizării deliberate a forţei sau ameninţării'.

SUA, Australia şi Japonia au lansat un apel la soluţionarea paşnică a diferendelor maritime în timp ce preşedintele american Barack Obama a avertizat împotriva riscurilor de escaladare a acestor conflicte.

SURSA: Agerpres