Raportul a fost făcut public totuși iar un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că acesta nu a fost modificat.

Un oficial chinez a contactat oficialii europenei din Beijing în aceeaşi zi pentru a le spune că „dacă raportul este aşa cum e descris şi este lansat azi, va fi foarte rău pentru cooperare”, potrivit unei corespondenţe diplomatice UE analizată de Reuters.

În aceasta era citat Yang Xiaoguang, oficial în Ministerul chinez de Externe, care a spus că publicarea raportului „va înfuria foarte mult” Beijingul şi a acuzat oficialii europeni că încearcă să mulţumească „pe altcineva”, această remarcă fiind înţeleasă ca referire la Washington, scrie news.ro

Sursele au spus că raportul a fost întârziat şi o comparaţie a versiunii interne, obţinută de Reuters, şi cea finală, publicată vineri seară, arată câteva diferenţe.

Spre exemplu, în prima pagină a raportului iniţial oferit guvernelor din cadrul UE pe 20 aprilie, departamentul de politică externă a UE a spus: „China a continuat să ducă o campanie globală de dezinformare pentru a abate vine pentru izbucnirea pandemiei şi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea internaţională. Au fost observate atât tactici evidente, cât şi ascunse”.

Potrivit rezumatului au fost scoase la iveală dovezi semnificative de operaţiuni chineze ascunse în social media”.