A doua economie a lumii şi-a majorat treptat achiziţiile de obligaţiuni americane, profitând de faptul că rezervele sale valutare au fost solicitate mai puţin la apărarea cursului de schimb al yuanului.

În 2016, China a cheltuit aproximativ 320 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare pentru a opri deprecierea monedei sale în raport cu dolarul american. De la începutul acestui an, graţie introducerii controalelor de capital şi deprecierii dolarului, rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au început să crească prin acumularea de obligaţiuni americane.

În luna iunie 2017, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 3,2 miliarde de dolari, până la 3.057 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condiţiile în care pachetul de obligaţiuni americane a ajuns la 1.147 miliarde de dolari.

"Poate că şi-au reorganizat puţin portofoliul şi au vândut unele active. Poate cred că dolarul este, în prezent, atractiv şi în consecinţă şi-au majorat portofoliul de bonuri de Trezorerie", a comentat Kevin Lai, economist la Daiwa Capital Markets.

În paralel, Japonia deţinea la finele lunii iunie un pachet de obligaţiuni americane în valoare de 1.091 miliarde de dolari, în scădere faţă de 1.111 miliarde de dolari, în luna mai. Pe locurile următoare în topul deţinătorilor de obligaţiuni americane se situează Irlanda, cu 302,5 miliarde de dolari în luna iunie, în creştere faţă de 295,8 miliarde de dolari în luna mai, Brazilia, cu 269,7 miliarde de dolari, şi Insulele Caiman cu 254 miliarde de dolari.

În total, investitorii străini au achiziţionat, în luna iunie, obligaţiuni americane în valoare de 19,73 miliarde de dolari, în scădere semnificativă faţă de 46,37 miliarde de dolari în luna mai, când aceste achiziţii au atins cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani.