Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a îndemnat SUA 'să manifeste prudenţă în orice acţiune şi să nu întreprindă niciun fel de acţiuni provocatoare în arhipelagul' Spratly, într-o conferinţă de presă, la Beijing.

Avertismentul Chinei survine după ce un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că SUA intenţionează să continue misiunile de supraveghere aeriene şi navale în zonele din Marea Chinei de Est pretinse de Beijing ca fiind teritoriul său, dar pe care Washingtonul le consideră ca fiind internaţionale.

'Vom continua să operăm în Marea Chinei de Sud pentru a garanta libertatea navigaţiei, în conformitate cu protocoalele internaţionale şi legile şi obiceiurile stabilite', a subliniat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, citat de AFP.

Marina chineză a trimis miercuri opt avertizări unui avion de supraveghere american de tipul Boeing P-8A Poseidon ca să părăsească spaţiul aerian din jurul unor insule artificiale ridicate de Beijing într-o zonă disputată în Marea Chinei de Sud, după cum a relatat CNN.

De la sfârşitul anului 2013, China a demarat lucrări pentru crearea de noi insule şi pentru extinderea celor deja existente, care fac obiectul unui litigiu în Marea Chinei de Est, planul său prevăzând şi crearea unei reţele de fortificaţii în arhipelagul Spratly. AGERPRES