Li Keqiang îndeamnă Partidul Comunist Chinez să consolideze antrenamentul în vederea pregătirii pentru un război

Guvernul de la Beijing a alocat 185 de miliarde de lire sterline pentru cheltuielile de apărare în acest an. Anunțul a fost făcut, săptămâna trecută, de către Li Keqiang, premierul demisionar din China, în timp ce prezenta raportul anual de activitate al Chinei în fața Congresului Național al Poporului.

Li Keqiang, al doilea cel mai puternic om din China după Xi Jinping, a îndemnat Partidul Comunist Chinez „să consolideze în mod cuprinzător antrenamentul în vederea pregătirii pentru un război”. Potrivit spuselor sale, Guvernul de la Beijing ar trebui să caute „dezvoltarea pașnică” a relațiilor bilaterale cu Guvernul de la Taipei pentru a facilita obiectivul său de reunificare al Chinei cu Taiwanul. În ciuda acestui fapt, el menținut linia Partidului Comunist Chinez, reamintit faptul că Guvernul de la Beijing este împotriva independenței Taiwanului.

China își modernizează armata pentru a fi „o forță pozitivă pentru protejarea păcii mondiale”

Wang Chao, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Beijing, nu a dat nici o indicație dacă rata de creștere, care va fi anunțată în cadrul deschiderii sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului, va fi mai mare sau mai mică decât cea de anul trecut (7,1%), dar a precizat că bugetul apărării a rămas stabil ca procent din PIB și că modernizarea militară a Chinei „nu va fi o amenințare pentru nici o țară”, ci „dimpotrivă, va fi doar o forță pozitivă pentru protejarea stabilității regionale și a păcii mondiale”.

„Creșterea cheltuielilor pentru apărare este necesară pentru a face față provocărilor complexe de securitate și pentru ca China să își îndeplinească responsabilitățile de țară majoră. Cheltuielile de apărare ale Chinei … sunt mai mici decât media mondială, iar creșterea este adecvată și rezonabilă”, a explicat Wang Chao în carul unei conferințe de presă, relatează Aleph News.

Cât de avansată este armata Chinei?

Potrivit Băncii Mondiale, anul trecut, China a cheltuit 1,7% din PIB pentru armata sa, în timp ce Statele Unite ale Americii, cu obligațiile sale masive în străinătate, a cheltuit 3,5% din PIB  pentru armata sa. În 2022, China a bugetat 174 de miliarde de lire sterline pentru armata sa. Creșterile anuale constante de peste două decenii au permis Armatei Populare de Eliberare, care numără două milioane de membri, să își sporească capacitățile în toate categoriile.

În prezent, China are cea mai mare armată permanentă din întreaga lume și cea mai mare flotă din întreaga lume și a lansat recent al treilea portavion. China are un stoc masiv de rachete, avioane invizibile, bombardiere capabile să transporte arme nucleare, nave de suprafață avansate și submarine cu propulsie nucleară.

În plus, China a stabilit deja o bază militară străină în Djibouti, o țară situată în Cornul Africii, și renovează acum baza navală Ream din Cambodgia, ceea ce i-ar putea conferi cel puțin o prezență semi-permanentă în Golful Thailandei, în fața disputatei Mări a Chinei de Sud. Efortul de modernizare a armatei sale a stârnit îngrijorările Statelor Unite ale Americii și aliaților lor, în special în ceea ce privește Taiwanul, democrația insulară autonomă pe care China o revendică ca teritoriu.

Potrivit sursei citate anterior, acest lucru a determinat un flux constant de vânzări de arme către insulă, inclusiv sisteme terestre, rachete de apărare aeriană și avioane de luptă F-16. Taiwanul și-a extins deja serviciul militar obligatoriu de la patru luni la un an de zile și și-a revitalizat propriile industrii de apărare prin construirea de submarine.