De asemenea, acordul, semnat cu ocazia unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Beijing, include şi o confirmare pentru alte 30 de avioane A330, o opţiune care a făcut obiectul unui protocol de acord anunţat la finele lunii iunie.

Airbus, care deţine o uzină de asamblare în oraşul chinez Tianjing, este într-o concurenţă acerbă cu rivalul american Boeing pentru cucerirea unei cote cât mai mari din piaţa chineză. În luna ianuarie a acestui an, când premierul chinez Li Keqiang a vizitat sediul central al Airbus de la Toulouse, a fost semnat un contract pentru 75 de avioane A330 în valoare de cel puţin 17 milliarde de dolari. Luna trecută, cu ocazia unei vizite în SUA a preşedintelui chinez Xi Jinping, constructorul american Boeing a anunţat un contract record pentru 300 de avioane în valoare de aproximativ 38 de miliarde de dolari.

Potrivit unor prognoze publicate în luna august de Boeing, până în anul 2034 companiile aeriene din China ar urma să achiziţioneze 6.330 de noi avioane în valoare de 950 de miliarde de dolari.

SURSA: Agerpres