Estonia vrea interzicerea dreptului de călătorie în UE pentru cetăţenii ruşi!

Urmează o nouă sancţiune dură la adresa Rusiei? Estonia insistă pentru restricţii de călătorie impuse tuturor cetăţenilor Federaţiei Ruse

Premierul estonian Kaja Kallas s-a plâns din nou de faptul că lipsa unor restricţii de călătorie cuprinzătoare în spaţiul Schengen pentru ruşi reprezintă o povară „nedreaptă” pentru ţările vecine Rusiei.

Două dintre statele baltice, Estonia şi Letonia, au înăsprit deja regulile de intrare, iar Finlanda are în vedere propuneri similare. Totuşi, nu este o părere unanimă la nivelul UE pe acest subiect. Germania şi Comisia Europeană resping îngheţarea generală a vizelor turistice ruseşti.

„Europa a interzis călătoriile aeriene dinspre Rusia către Europa. Acest lucru înseamnă că singura modalitate prin care ruşii pot ajunge în Europa este prin doar trei ţări – Finlanda, Estonia şi Letonia. Aşadar, nu este foarte corect ca toate celelalte ţări din Schengen să elibereze aceste vize, dar noi trei să purtăm de fapt povara”, a declarat premierul Kaja Kallas, potrivit publicaţiei britanice The Guardian.

Premierul Estoniei a adăugat că reacţiile ostile ale Kremlinului la dezbaterile privind restricţiile de călătorie au arătat că o interdicţie de intrare pentru cetăţenii ruşi ar putea fi un instrument eficient pentru a completa alte sancţiuni.

În replică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate de la Moscova, a numit-o pe Kaja Kallas „nazistă”.

Cu o zi mai devreme, premierul finlandez Sanna Marin a declarat într-un interviu televizat că „nu este corect ca, în timp ce Rusia duce un război agresiv, brutal, de agresiune în Europa, ruşii să poată duce o viaţă normală, să călătorească în Europa, să fie turişti”.

Germania se opune ferm unei astfel de hotărâri

Reamintim că joi, cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului.

„Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri”, a spus liderul Guvernului de la Berlin.

Olaf Scholz a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin „este cel responsabil pentru acest război”, nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi „ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi”.