Polonia închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia

Polonia va interzice, începând de duminică, 17 septembrie, intrarea în țară a autoturismelor înmatriculate în Rusia. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne Mariusz Kaminski, a anunțat agenția poloneză de știri de stat PAP, potrivit Reuters.

„Această interdicție la frontiera poloneză se va aplica începând de mâine și va intra în vigoare la miezul nopții”, a declarat Kaminski, citat de PAP, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc sâmbătă la Terespol, la granița cu Belarus.

Interdicţia face parte din sancțiunile impuse Rusiei şi cetăţenilor ruşi în legătură cu războiul din Ucraina, a spus Kaminski, citat de agenţia de presă PAP din Polonia.

„Este un element suplimentar al sancțiunilor impuse Rusiei și cetățenilor săi în legătură cu războiul brutal din Ucraina, datorită faptului că statul rus constituie astăzi o amenințare la adresa securității internaționale”, a declarat Kaminski.

Occidentul a impus sancțiuni severe Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea de trupe în Ucraina în 2022.

Estonia, Letonia şi Lituania au luat o decizie similară anterior

În urmă cu trei zile, Estonia, Letonia şi Lituania şi-au închis fiecare granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia. Cele trei ţări aplică toate aceleaşi reguli pe fondul unei precauţii sporite provocate de invazia rusă în Ucraina.

Excepţiile se aplică, de exemplu, în cazul traficului de tranzit între Rusia şi exclava Kaliningrad. De asemenea, sunt exceptate şi maşinile utilizate de către misiunile diplomatice şi consulare.

Vehiculele cu numere de înmatriculare ruseşti pot părăsi statele baltice, trecând granița externă a UE. Condiţia este să fie utilizate doar ca mijloace de transport.

„Nu putem permite ca cetăţenii unui stat agresor să se bucure de beneficiile libertăţii şi democraţiei în timp ce Rusia îşi continuă genocidul în Ucraina„, a declarat ministrul eston de externe, Margus Tsahkna.

El a spus că interdicţia obligatorie de intrare a fost un lucru corect. Restricţiile au un impact mai mare atunci când sunt puse în aplicare împreună, a mai punctat ministrul eston.

Demersul ţărilor baltice a survenit după o clarificare din 8 septembrie a Comisiei Europene cu privire la punerea în aplicare a sancţiunilor UE împotriva Rusiei. Comisia Europeană a precizat că vehiculele înmatriculate în Rusia nu mai pot intra pe teritoriul UE în scopuri private sau comerciale.