S-au reluat livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba.

Cehia primeşte şi ea din nou petrol rusesc prin conducta Drujba, după ce Ungaria şi Slovacia rezolvaseră şi ele anterior problema

Livrările prin conducta care ajunge în Republica Cehă au fost vineri, 12 august, la ora locală 20:00. Informaţia a fost făcută publică de către operatorul ceh de conducte MERO, scriu jurnaliştii agenţiei Reuters.

Tranzitul de petrol prin conducta Drujba fusese oprit săptămâna trecută, mai exact joi, 4 august. Petrolul nu mai ajungea astfel în Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia, motivul invocat de către monopolul rus de conducte Transneft fiind faptul că sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei au împiedicat plata taxelor de tranzit către Ucraina.

Din fericire, miercuri, livrările au fost reluate către Ungaria şi Slovacia, după intervenţia MOL. Compania ungară MOL, dar şi Slovnaft, filiala din Slovacia a MOL, au plătit taxele de tranzit în locul Rusiei, drept soluţie temporară la această nouă întrerupere venită din partea Moscovei.

Oprirea a avut loc „din cauza unor probleme tehnice apărute pe frontul bancar”, au declarat miercuri, 10 august, reprezentanţii MOL.

Şi cei de la Slovnaft au efectuat o plată către Ucraina, pentru a permite reluarea fluxurilor de petrol către Slovacia. Taxele de tranzit plătite de slovaci au fost de aproximat 9-10 milioane de euro.

Reprezentanţii companiei ungare MOL nu au dorit să precizeze la ce valoare s-a ridicat suma plătită.

De unde au plecat problemele legate de tranzitul de petrol prin conducta Drujba?

Reamintim că, săptămâna aceasta, Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene (Ungaria, Cehia şi Slovacia) prin conducta Drujba, după ce grupul rus Transneft nu a putut plăti drepturile de tranzit pentru luna august datorate operatorului ucrainean UkrTransNafta.

În consecinţă, UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft.

Contractul existent între Transneft şi UkrTransNafta prevede plata în avans a totalităţii tarifelor de tranzit pentru petrolul rusesc care trece prin secţiunea din Ucraina a conductei Drujba.

Transneft a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean UkrTransNafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie, deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.