Anunțul momentului a venit chiar acum. Au fost suspendate livrările de petrol rusesc spre trei țări europene, începând cu data de 4 august. Măsura vine în condițiile în care, având în vedere sancțiunile impuse de Occident, grupul rus Transneft nu a mai putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut chiar de grupul Transneft. Într-un comunicat de presă transmis în cursul zilei de marți, compania rusească, cea care este responsabilă cu transportul de hidrocarburi, anunță că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie.

Pe de altă parte, sursa citată precizează că banii au fost returnaţi în data de 28 iulie, în condițiile în care plata nu putut fi procesată. În comunicat se menționează și reacție venită de la Banca rusească Gazprombank. Sursa citată a fost cea care a intermediat tranzacţia și a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană, arată Reuters. 

Care sunt cele trei țări afectate de suspendarea livrărilor de petrol?

Având în vedere efectele sancțiunilor impuse, compania ucraineană UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft.

În ceea ce privește țările afectate, este vorba despre trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. Referitor la livrările de petrol, acestea erau realizate printr-o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state, arăt sursa citată.

De cealaltă parte însă, în cazul livrărilor de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, via o altă ramură a oleoductului Drujba care trece prin Belarus, aici lucrurile „se derulează în mod normal”, a precizat Transneft.

Petrolul și gazele continuă să treacă prin Ucraina spre țările membre ale UE

Menționăm faptul că deși războiul din Ucraina continuă de mai bine de cinci luni de zile, petrolul dar și gazele naturale continuă să treacă prin Ucraina spre țările membre ale Uniunii Europene, în contextul în care multe dintre acestea sunt puternic dependente de hidrocarburile rusești.

Pe de altă parte, până la finalul anului lucrurile s-ar putea schimba. În luna iunie, Executivul comunitar a adoptat un embargou progresiv cu privire la petrolul rusesc.

Acesta  prevede în special oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor şase luni. Pe de altă parte, aprovizionarea cu petrol rusesc via oleoductul Drujba au fost autorizate să continue „temporar”, la dorința premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară depinde în proporţie de 65% de petrolul rusesc ieftin.