Proiectul de lege pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost finalizat. Astfel, pentru românii care nu prezintă certificatul verde, contractul individual de muncă va fi suspendat de drept fără plata drepturilor salariale.

Potrivit proiectului de lege, suspendarea încetează când angajatul prezintă certificatul verde. În plus, se vor da gratuit câte 11 teste pe lună, de acestea urmând să beneficieze atât angajații de la stat cât și cei din privat.

Angajatorii care nu vor solicita certificatul verde vor fi sancționați cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei, potrivit Antena3.

Certificatul verde va fi eliberat pentru:

  •  persoanele vaccinate cu prima doză cu valabilitate până la programarea următoarei doze,
  • pentru persoanele vaccinate cu schema completă, pentru persoanele trecute prin boală cu valabilitate de 180 de zile,
  • pentru persoanele testate cu test antigen rapid cu valabilitate de 48 de ore
  • pentru persoanele testate cu test PCR cu valabilitate de 72 de ore

Ce spunea ministrul Sănătății despre proiect?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi-a exprimat miercuri speranţa ca proiectul privind certificatul digital COVID să fie aprobat în luna decembrie, menţionând că va fi transmis peste câteva zile Parlamentului.

„În scurt timp va fi gata, în câteva zile va fi înaintat Parlamentului. Deja avem un draft la care lucrează colegi de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi colegi din Parlamentul României. Încercăm să venim cu un proiect de lege care să necesite mai puţine ajustări decât ar fi necesitat proiectul iniţial, care era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilităţii. (…) Sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Rafila a reamintit că acest proiect prevede utilizarea certificatului digital în contextul unei creşteri a incidenţei.

„Noi am discutat şi despre utilizarea certificatului electronic COVID, despre adoptarea unui act normativ care să permită utilizarea acestui certificat electronic şi am legat utilizarea lui de o creştere de trei săptămâni consecutivă a incidenţei sau a numărului de cazuri, multiplicat cu 1,5”, a explicat el.