Una după alta, ţările europene demarează proceduri pentru introducerea unui „certificat de vaccinare”, deşi Comisia Europeană este încă dezbinată în privinţa aprobării unui astfel de pașaport care va permite posesorilor săi să revină la viața normală.

Mai multe state europene se îndreaptă deja unilateral în această direcție

Danemarca, Suedia, Polonia, România, Estonia se îndreaptă deja unilateral în această direcție, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat un astfel de certificat ca fiind necesar, fără însă, după cum a subliniat ea, să fie nevoie „să existe reguli noi”, o linie pe care se situează şi cei mai puternici parteneri, Franța și Germania.

Unul dintre primii susținători ai „certificatului”, premierul Greciei, nu numai că a ridicat problema luna trecută la summitul UE, ci a ajuns și la un acord cu Israelul pentru primirea cetățenilor vaccinați în Grecia, notează Kathimerini.

În acest caz, Kyriakos Mitsotakis a acționat unilateral, ceea ce nu face de obicei (și pe bună dreptate) în deciziile europene care vizează problemele majore, dar pentru Grecia problema turismului este arzătoare și trebuie pregătită din timp.

Un al doilea an cu plajele goale în Grecia = dezastru pentru economie

Un al doilea an cu plaje goale sau aproape goale va fi dezastruos pentru domeniul turismului și economia greacă, în general. „Certificatul de vaccinare”, dacă va fi adoptat, nu va salva, în prima fază cel puțin, turismul grecesc, dar îi va da o gură de oxigen.

Vaccinarea în întreaga lume avansează lent, doar Israelul se află la ani-lumină distanță după ce şi-a vaccinat deja cea mai mare parte a populației şi, prin urmare, cetățenii săi pot călători fără a fi nevoie să fie puşi în carantină şi fără riscul de a contracta şi de a transmite virusul. Conform datelor disponibile, 700.000 de israelieni, adică 10% din populația ţării, vizitau Grecia în fiecare an, în perioada pre-Covid, de aceea premierul grec a încercat să deschidă acest rezervor de turişti.

Trebuie găsite soluţii pentru haosul de la graniţele greceşti

Cu sau fără certificat, europenii și americanii vor întârzia să vină în Grecia, dacă nu va exista o revenire la normal la nivel mondial. Turiștii din țările balcanice și cei din Europa Centrală, câteva milioane adică, vor fi primii care vor veni, în special pe cale rutieră, pe coastele grecești, odată ce situația se normalizează oarecum.

Autoritățile greceşti trebuie să planifice din timp primirea acestor turişti, atât în staţiunile turistice, cât mai ales la frontieră. Haosul de nedescris de anul trecut de la punctele de trecere a frontierei de la Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymfaia nu trebuie să se mai repete.