Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation. În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, în luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, in mod definitiv și irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC.
Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este în vigoare si perfect aplicabil. Instanțele din România confirmă acest lucru pentru a patra oară în ultimii doi ani, după încercări repetate din partea acestor ONG-uri care se opun creării a mii de locuri de muncă în zonele defavorizate din Muntii Apuseni. Atât instanțele din București, cât și cele din Cluj au considerat nefondate cererile de anulare a certificatului de urbanism emis către RMGC.
„Decizia de astăzi reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun și către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a cîștigat 15 procese importante, majoritatea inițiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă și împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranțe că ne îndreptăm spre o rezoluție cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul și dezvoltarea durabilă a zonei Roșia Montană”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.
“În ziua de astăzi un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislației românești și europene și prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odată aprobat, proiectul Roșia Montană va contribui cu aproape 1% la PIB-ul României și va crea mii de locuri de muncă”, a mai spus Dragoş Tănase.