In Romania primele societati care au introdus sistemele de asigurare a calitatii, la inceputul anilor ‘90 isi desfasurau activitatea in domeniul productiv, si in special in ramura constructiilor de masini.
Pentru aceste companii, acreditarea sistemului de asigurare a calitatii, conform unui standard recunoscut international este cerut de partenerii externi. Deci era impusa de activitatea de export, fara o acreditare ISO, incheierea de contracte fiind practic imposibila.
Cresterea numarului de certificari a fost insa impulsionata de companiile multinationale, care au intrat pe piata in special in ultimii patru ani. Din aceasta categorie, companiile producatoare de bere, desi sunt detinute de mari grupuri multinationale, isi desfasoara cu precadere activitatea pe plan local. Certificarea pentru aceste fabrici reprezinta, pe de o parte, alinierea la tendintele europene, iar pe de alta, o asigurare a constantei calitatii produselor.
Implementarea sistemului ISO 9001/2000 la fabrica Interbrew Efes din Ploiesti s-a desfasurat in perioada mai 2000 – august 2001. Costul intregului proiect s-a cifrat la 25.000 de euro. Pretul relativ redus pentru obtinerea unui certificat ISO se datoreaza faptului ca fabrica este noua, prima sticla iesind de pe banda de imbuteliere la sfarsitul anului 1998.
Dupa obtinerea certificarii ISO 9001, in acest an, este prevazuta si obtinerea acreditarii conform standardului ISO 14001, privind protectia mediului inconjurator, in anul 2003, a declarat Vincent LefA