Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut azi certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 97,25 milioane de lei, cu mult sub valoarea programată de 1,2 miliarde de lei, respectiv 8,1%. Randament mediu a fost de 10,75%, sub cel din licitaţia precedentă pentru astfel de titluri.

Randamentul maxim oferit de Finanţe a fost tot de 10,75%, iar valoarea totală a cererii s-a ridicat la 2,51 miliarde de lei.

Cea mai recentă licitaţie pentru obligaţiuni la 3 ani a avut loc la 27 iulie, când Finanţele au vândut titluri de 566 de milioane de lei, sub valoarea programată, de un miliard de lei, la un randament mediu de 10,98%.

Randamente în jur de 11%

În ultimele patru licitaţii, randamentele la titlurile de stat vândute de Finanţe s-au situat uşor sub 11%, ultima licitaţie când Finanţele au acceptat un procent mai mare de 11% fiind pe 22 iunie. Atunci, Trezoreria a vândut certificate de 1,02 miliarde de lei, la un cost de 11,22%.

Următoarea licitaţie va avea loc joi, 6 august, când Finanţele vor să atragă de la bănci 850 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni la cinci ani.

MFP a programat pentru luna august emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie în sumă totală de 6,5 miliarde de lei, după ce în iulie a vândut titluri de 7,7 miliarde de lei, puţin peste valoarea programată de 7,5 miliarde de lei.

Dobânzile costă trezoreria circa 3 miliarde de lei

După primele 6 luni ale anului, plăţile sub formă de dobânzi ale trezoreriei statului se ridicau la 2,97 miliarde de lei (aproximativ 700 de milioane de euro), respectiv 0,6% din PIB, în creştere cu 47,6% faţă de 2,012 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Deficitul bugetului general consolidat, acoperit în principal din împrumuturile Finanţelor prin emisiuni de titluri de stat, a reprezentat, după primul semestru al anului, 2,71% din PIB, clasându-se cu 0,02 puncte procentuale sub ţinta negociată de autorităţi în acordul cu FMI.

MFP a atras până în prezent 48,46 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutată fiind de aproape zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,06 miliarde lei, şi de aproape patru ori peste suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei.

SURSA: Mediafax