Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că săptămâna trecută cererile de ajutoare de şomaj au scăzut cu 26.000, până la 255.000, cel mai redus nivel înregistrat din noiembrie 1973. Scăderea depăşeşte cu mult estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau să scadă până la 260.000.

Media ultimelor patru săptămâni în ceea ce priveşte numărul de solicitări, considerată un indicator mai elocvent al tendinţei pieţei muncii, a scăzut cu 4.000, până la 278.500 cereri.

Datele referitoare la scăderea noilor cereri pentru ajutoare de şomaj vin să întărească opiniile referitoare la îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii. Rata şomajului în SUA a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în luna iunie, până la 5,3%, cel mai redus nivel din aprilie 2008. Departamentul american al Muncii a informat că un număr de aproximativ 223.000 de noi locuri de muncă au fost create în luna iunie, sub estimările analiştilor, care se aşteptau să fie create 230.000 de locuri de muncă.

Rezerva Federală a SUA (Fed) urmăreşte cu atenţie semnalele de pe piaţa muncii pentru a decide momentul în care va începe să majoreze dobânda de politică monetară.

Începând din luna decembrie 2008, Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero pentru a susţine economia. Majorarea dobânzii de referinţă a Fed va duce la creşterea dobânzilor pentru credite.

SURSA: Agerpres