Departamentul Muncii a anunţat joi că numărul persoanelor care au depus pentru prima dată cerere pentru indemnizaţie de şomaj a scăzut în săptămâna încheiată în data de 24 decembrie cu 10.000 persoane, până la 265.000, în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg. A fost a 95-a săptămână consecutiv în care cererile iniţiale de ajutor de şomaj au fost sub pragul de 300.000, un indiciu al unei pieţe a muncii sănătoase, cel mai îndelungat interval de după 1970.

Milioane de americani şi-au găsit un loc de muncă în ultimii ani, ceea ce a dus la scăderea ratei şomajului sub 5% şi la plângeri din partea companiilor cu privire la cât de greu este să găseşti muncitori calificaţi care să ocupe locurile de muncă vacante.

Media cererilor depuse în ultimele patru săptămâni, un indicator mai puţin volatil decât cifrele săptămânale, a scăzut până la 263.000 de la 263.750 cereri în săptămâna precedentă.

De asemenea, numărul persoanelor care continuă să primească ajutoare de şomaj a crescut cu 63.000 până la 2,1 milioane în săptămâna încheiată la 17 decembrie, aceste date fiind raportate cu o întârziere de o săptămână.

Evoluţiile pozitive de pe piaţa muncii au determinat Rezerva Federală americană să majoreze dobânda de bază la începutul acestei luni, prima majorare a costului creditului decisă de Fed în acest an. Agerpres

Te-ar putea interesa și: