Prima emisiune de obligaţiuni a Greciei din 2010 a atras comenzi de circa 20 de miliarde de euro, de patru ori mai mari faţă de oferta iniţială de până la cinci miliarde de euro, ca urmare a randamentului avantajos, de 3,75 puncte peste dobânda de referinţă.

În urma cererii ridicate, randamentul ar putea scădea la 3,5%, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Costul asigurării de default al datoriilor Greciei a scăzut de la un nivel record, în urma speculaţiilor că emisiunea de obligaţiuni va ajuta guvernul elen să reducă deficitul bugetar, cel mai mare din Uniunea Europeaă.

„Succesul emisiunii este esenţial pentru încrederea pieţei, care îi va ajuta în viitor”, a declarat Fabrizio Fiorini, analist la compania de management al activelor Aletti Gestelle din Milano.

Guvernul elen condus de premierul elen George Papandreou face eforturi pentru reducerea deficitului bugetar de 12,7% din PIB şi are nevoie să vândă în acest an obligaţiuni de 53 de miliarde de euro, echivalentul a circa 20% din PIB.

SURSA: Mediafax