Conform informațiilor transmise de Institutul Național de Statistică, un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an. Din fericire, o mare parte din consum se produce în fermele din țara noastră. La polul opus, carnea de vită se cumpără rar de români pentru că este mai scumpă.

În fiecare an, într-un magazin alimentar se vând peste 3.000 de tone de carne de pui. 25 de kilograme de carne de pui este cantitatea pe care o mânca un român în 2017, iar de atunci consumul a crescut cu încă trei kilograme. Astfel, poporul nostru a ajuns să consume 28 de kilograme de pui pe an.

Peste 90% din carnea de pui cumpărată provine din fermele românești

În 2021, s-au cumpărat în țara noastră 500.000 de tone de carne de pasăre, peste 90% din această cantitate provenind din fermele românești. Fermierii români trimit însă la export părțile bune de pui, precum pieptul și pulpele dezosate. În 2021, de exemplu, s-au exportat 150.000 de tone de carne de pui.

Într-un supermarket din București se vând anual peste trei milioane de aripioare de pui.

„Mult mai puțin căutat, sub 10 la sută din volum, vindem pui întreg. Pe zona aceasta de pui crescut cu vegetale, fără antibotice, cocoșel de munte, se observă o creștere foarte mare în vânzări.”, a spus Camelia Popescu, director de comunicare al unei hypermarket din București.

Românii nu mai cumpără carne de porc

Deși majoritatea rețelelor tradiționale românești conțin carne de porc, consumul său este în scădere, însă importăm multă carne de porc din Spania și Germania.

„Dacă până acum trei, patru ani, înainte de situația cu pesta porcină africană, producția autohtonă de carne de porc acoperea peste 70% din consumul de porc. La ora actuală această valoare s-a redus și a ajuns la undeva la 20%.”, a transmis un reprezentant al unei asociații de producători de carne de porc.

Carnea de vită și de oaie, evitată de români din cauza prețurilor mari

Deși sunt tentați să cumpere vită sau miel, românii renunță la acest fel de carne din cauza prețurilor mari. Astfel că o persoană mănâncă doar 5,4 kilograme de carne de vită pe an.

„Să zicem că dacă avem un consum de 100 de tone de carne de porc, la bovină am avea 50. Din păcate, pentru noi, ca populație, efectivul de bovine este în scădere, într-o scădere accentuată.”, a explicat Nicoleta Lung, procesator de carne de vită, pentru PRO TV.

De altfel, deși România vinde cele mai mari cantități de carne de oaie în străinătate, un român mănâncă puțin peste două kilograme pe an.