Faptul că actuala criză nu a fost prevăzută la timp şi nu a fost prevenită este unul dintre marile reproşuri care s-au făcut analiţtilor economici, dar şi liderilor lumii.

Şcoala Politehnică Federală din Zurich este instituţia care va crea un centru de gestiune a riscului, centru ce va regrupa 40 de profesori din toate domeniile ştiinţifice şi care vor cerceta modul în care pot fi prevenite crizele de orice natură.

„Suntem în situaţie de urgenţă şi trebuie să accelerăm activitatea înainte de următoarea catastrofă. Faţă de costurile crizei financiare, cei 50 de milioane de euro pe care vrem să-i investim în proiect, reprezintă o sumă infimă”, spune preşedintele instituţiei, Jürgen Dormann.

Mulţi dintre cei care fac parte din acest centru sunt deja consilieri guvernamentali şi au luat parte la gestionarea planurilor împotriva crizei financiare de până acum.

O catastrofă provoacă de cele mai multe ori o serie de reacţii care vin din foarte multe sectoare. Astfel că o abordare interdisciplinară a unei eventuale crize este mai mult decât necesară, spun iniţiatorii programului.

Nu există reţete pentru prevenirea crizelor

Aceştia vor studia, de exemplu, riscul terorist şi consecinţele acestuia pe plan geopolitic sau pe pieţele financiare.

„Nu există nicio reţetă pentru evitarea catastrofelor, însă vulnerabilitatea unei reţele poate şi redusă, fapt ce poate conduce la elaborarea unor măsuri de prevenire”, explică Dirk Helbing, unul dintre profesorii implicaţi în acest proiect.

Riscul este sinonim cu şansa

Un altul, Axel Lehmann, şef de risc la Zurich financial, spune că cei care fac parte din acest centru nu studiază gestionarea unei crize, ci prevenirea lor.

„Criza înseamnă că evenimentul s-a produs deja. Riscul permite proiectarea spre viitor. Incită la găsirea soluţiilor şi este sinonim cu şansa”, spune Axel Lehmann.

SURSA: „Le Temps”