Se interzic centralele de apartament?

Dacă preferi centralele de apartament, care îți oferă un control mai sporit fiindcă tu decizi cât să setezi termostatul, atunci mai bine ți-ai schimba preferințele.

Politicile Uniunii Europene sunt foarte stricte în ceea ce privește această modalitate de încălzire, iar Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica, a oferit un posibil viitor neplăcut pentru cei care au centrale de apartament.

El a precizat că este normal ca oamenii să își dorească să stea în confort și căldură. Totuși, el este de părere că sistemul actual de termoficare este cel mai eficient. Adrian Teodorescu recunoaște, însă, că acesta este învechit.

Acesta a mai spus că aproximativ 550.000 de apartamente sunt racordate acum la Termoenergetica.

„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă.

Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550.000 de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu.

Adrian Teodorescu
Adrian Teodorescu/SURSA FOTO: gandul.ro

Sistemul centralizat este învechit

Acesta a mai precizat, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că centralele de apartament utilizează o materie primă care mai apoi este ”aruncată la coș”.

Acesta a mai spus că situația este una complicată având în vedere că sistemul centralizat este învechit. Potrivit directorului general al Termoenergetica sistemul trebuie să fie modernizat și adus la nivelul unuia performant.

„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș.

Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față.

Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, susține Adrian Teodorescu.

Sistem centralizat
Sistem centralizat/SURSA FOTO: Dreamstime

Centralele de apartament vor fi interzise

Nu în ultimul rând, acesta a înaintat și un scenariu nefericit pentru românii care au centrale de apartament. Directorul Termoenergetica este de părere că este o chestiune de ani până când centralele de apartament vor fi interzise complet.

De altfel, el a reamintit unul dintre mesajele Uniunii Europene – „cine poluează, plătește”. Acesta a mai spus că centralele de apartament sunt poluante.

„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă.

La un moment dat, legislația va ajunge acolo (la interzicerea centralelor – n.r.). Este o chestiune de câțiva ani”, a declarat Adrian Teodorescu.

Unii oameni se îndreaptă către pompele de căldură

Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. Acestea se aplică la nivelul întregului bloc comunitar, așadar și Germaniei. Unii oameni de aici s-au îndreptat către pompele cu căldură în loc de centrale de apartament.

Aproape jumătate (48%) dintre clădirile construite în ultimii cinci ani în Saarland utilizează o pompă de căldură pentru sistemul lor de încălzire.

Rata este similar de înaltă și în Baden-Württemberg și Renania-Palatinat, cu 46,5%, respectiv 45,4%.