Centralele de apartament, interzise definitiv

Începând cu 20 octombrie, noile reglementări europene privind eficiența energetică vor interzice centralele de apartament pe gaz. Ele vor impune, astfel, instalarea pompelor de căldură pentru obținerea certificatelor energetice pentru case.

Schimbarea, spune presa spaniolă, afectează inclusiv cele mai eficiente centrale.

Noua directivă privind eficiența energetică, publicată pe 20 septembrie, se va aplica imediat. Totuși, noua directivă le va lăsa timp statelor membre, adică și României, doi ani pentru a transpune aceste schimbări la nivel național.

Obiectivul european pentru anul 2030 este de a realiza economii de 11,7% din:

  • energia finală
  • primară față de scenariul de referință din 2020

Fiecare țară UE are obligația de a realiza anual o economie de energie finală, cu o rată de:

  • 0,8% pentru anii 2021-2023
  • 1,3% pentru 2024-2026
  • 1,5% pentru 2026-2028
  • 1,9% pentru perioada 2028-2030

Legea prevede că economiile realizate prin noile măsuri, începând cu ianuarie 2024, nu vor fi luate în considerare. Asta se referă la cele care implică arderea directă a combustibililor. Astfel, înlocuirea centralelor pe gaz cu modele noi și mai eficiente devine o necesitate, scrie El Espanol.

Începând cu ianuarie 2026, nu vor mai fi permise noi instalații pe bază de gaz în clădirile rezidențiale. Există, totuși, scutiri pentru anumite industrii. Este vorba despre acele industrii care consumă multă energie. Scutirile pentru ele sunt doar până la data de 31 decembrie.

„Cheia acestei directive este ambiția sporită față de directivele existente și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă deschide noi oportunități pentru electrificare, promovând atât pompele de căldură, cât și vehiculele electrice ca măsuri de eficiență energetică”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

Austria interzice centralele de apartament

Austria a adoptat o poziție fermă în ceea ce privește tranziția sa energetică. Țara a anunțat interzicerea încălzirii cu gaz în clădirile noi începând cu anul 2024.

Această măsură reprezintă un element cheie al unui pachet amplu de inițiative privind energia termică din surse regenerabile, susținut de partidele aflate la guvernare.

Prin aceste acțiuni, Austria urmărește să își consolideze angajamentul pentru un viitor mai sustenabil și respectuos cu mediul înconjurător.

Conform deciziei guvernului austriac, instalarea sistemelor de încălzire pe bază de gaz în clădirile noi va fi complet interzisă începând cu anul 2024.

Totuși, nu va exista o obligație strictă de înlocuire a centralelor termice existente în clădirile deja construite.

Pe de altă parte, se vor acorda stimulente generoase pentru cei care optează pentru surse regenerabile. Guvernul austriac a alocat șase miliarde de euro pentru subvenții și măsuri de sprijin, evidențiindu-și determinarea în facilitarea acestei tranziții.

centrala termica
SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia României cu privire la centralele termice

Comparativ, în România nu există o directivă care să interzică instalarea centralelor termice pe gaz în prezent.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a propus taxarea suplimentară a emisiilor de dioxid de carbon în intervalul 2025-2030, urmată de o interdicție generală a încălzirii cu gaz și păcură din 2045.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a adus clarificări importante privind discuțiile referitoare la interzicerea centralelor termice pe gaz și noua taxă propusă pentru emisiile de dioxid de carbon în România.

Chisăliță a subliniat că, deși există discuții în acest sens, nu există încă un act oficial la nivelul Uniunii Europene sau al României care să impună o interdicție asupra montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau imobile.

În ceea ce privește taxa suplimentară, Chisăliță a explicat că Uniunea Europeană pregătește un program care va implica taxarea emisiilor de dioxid de carbon între 2025 și 2030, atât în sectorul rezidențial, cât și în mobilitate. Acest impozit ar urma să fie calculat pe baza emisiilor de dioxid de carbon generate de centralele pe gaz și autovehicule.

„La nivelul unei centrale pe gaz natural, odată cu calcularea factorului pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la momentul impozitării sau la fiecare factură, se va aplica această taxă pentru dioxidul de carbon. Acest sistem de taxare va fi extins atât la nivelul centralelor pe gaz, cât și la nivelul autovehiculelor, pentru emisiile de noxe”, a declarat Chisăliță.

Această măsură face parte din eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de încurajare a tranziției către surse de energie mai sustenabile în România. Cu toate acestea, până în prezent, aceste propuneri nu au fost implementate oficial, iar detaliile exacte ale taxării urmează să fie stabilite în viitorul apropiat.