Deși costurile lor sunt încă destul de mari, experții susțin că efortul financiar merită. Analizând cifrele, experții din Canada au descoperit că pompele de căldură sunt o opțiune mai ieftină decât încălzirea pe gaz în majoritatea orașelor din țară, potrivit Nationalobserver.

Pompele de căldură sunt o opțiune mai ieftină decât încălzirea pe gaz

Un nou calculator interactiv online arată câți bani ar putea economisi gospodăriile din cele mai mari orașe din Canada prin trecerea locuințelor de la încălzirea pe gaz și aer condiționat la o pompă de căldură. Lansat de Canadian Climate Institute, calculatorul interactiv analizează cinci orașe din țară: Vancouver, Edmonton, Toronto, Montreal și Halifax.

Aproape jumătate din toate gospodăriile din Canada folosesc gazul natural ca principală sursă de încălzire, urmat de electricitate în proporție de 37%. Calculatorul este însoțit de un raport, conform căruia costul pe durata de viață a unei pompe de căldură standard, care utilizează un sistem de rezervă electric, este cu 13% mai mic decât un sistem de încălzire pe gaz.

„Am analizat cifrele și am descoperit că pompele de căldură sunt o opțiune mai ieftină decât încălzirea pe gaz pentru majoritatea canadienilor”, spune Sarah Miller, director de cercetare la Institutul canadian al climei.

„Pompele de căldură sunt o modalitate eficientă din punctul de vedere al costurilor, atât iarna cât și vara, reducând emisiile nocive”, se spune în raport.

Pompele de căldură pot atinge o eficiență între 200 și 540%

Pompele de căldură, care funcționează ca sisteme de încălzire iarna și ca aparate de aer condiționat vara, au început să devină tot mai apreciate. Sistemele de încălzire care utilizează combustibili fosili pot atinge o eficiență de până la 98%, în timp ce pompele de căldură pot fi eficiente între 200 și 540%, deoarece transferă căldură, în loc să o genereze. Deoarece folosesc mai puțină electricitate și nu funcționează cu combustibili fosili, reprezintă și o modalitate de a limita emisiile.

Calculatorul permite alegerea unuia dintre cele cinci orașe din Canada studiate, cu rezultate bazate pe o medie a tuturor celor cinci, în cazul în care o persoană locuiește în alt oraș. Apoi se alege tipul de clădire în care locuiește persoana interesată și anul aproximativ în care a fost construită. Rezultatele vor arăta diferențele de cost între un an cu facturi la energia electrică cu încălzirea pe gaz, față de o pompă de căldură standard. Opțiunile pompei de căldură includ prețul unității repartizat pe durata de viață estimată.

Costurile variază între orașe, în funcție de prețurile regionale la energie și de condițiile climatice: în zonele mai reci ale țării, pompele de căldură sunt nevoite să se bazeze mai mult pe surse de energie de rezervă. Raportul notează că Halifax și Montreal au costuri relativ mai mici ale energiei electrice, iar Vancouver și Halifax au un climat relativ temperat.

„Prețurile scăzute ale gazului din Edmonton și clima rece fac ca pompele de căldură să fie mai puțin competitive din punctul de vedere al costurilor”, notează raportul.

pompă de căldură

Cum funcționează pompele de căldură

Majoritatea pompelor de căldură arată ca o unitate mare de aer condiționat, care se fixează în exteriorul casei. O pompă de căldură funcționează pe același principiu ca un frigider, care menține alimentele reci nu prin pomparea aerului rece, ci prin pomparea aerului cald, afară. De asemenea, are o eficiență energetică ridicată.

Energia pe care o consumă o pompă de caldură este mult mai mică, în comparație cu metodele tradiționale de încălzire (centralele termice sau caloriferele electrice). În 2021, aproximativ 4 milioane de pompe de căldură au fost instalate în SUA, față de 1,7 milioane în 2012. Și în Europa se înregistrează o situație similară, vânzările de pompe de căldură crescând, în 2021, cu 28% în Germania și cu 60% în Polonia.