Pedeapsa de 52 de luni de închisoare la care a fost condamnat arădeanul a fost pronunțată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere, informează publicația citată.

Curtea de Apel Alba Iulia – ca urmare a unei informări primite de la Interpol – a comunicat că „Guccifer” a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în urmă cu câteva zile, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanţei.

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat, la începutul lunii septembrie, cu privire la solicitarea formulată de autoritățile judiciare din SUA de extrădare a hackerul. Instanța a admis cererea, considerând că au fost îndeplinite condițiile extrădării, prevăzute de Legea 302/2004 şi de Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au dispus amânarea predării arădeanului ”până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea la termen a pedepsei de șapte ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.1667/06.06.2014 a Tribunalului București Secția I penală”.

Față de Marcel Lazăr Lehel a fost instituită măsura arestării provizorii în vederea extrădării în data de 5 septembrie 2018, fiind emis un mandat de arestare preventivă care va intra în vigoare doar când hackerul va fi eliberat din Penitenciarul Deva. „Guccifer” a făcut contestaţie la decizia CA Alba Iulia, contestaţie care i-a fost însă respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 5 octombrie. În 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani de închisoare primită pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România, însă nu a fost nicio clipă liber, fiind predat direct autorităților din SUA.

Aceasta este cea de-a doua extrădare a hackerului. În martie 2016, el a fost extrădat în SUA, iar în luna mai a aceluiași an a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice.

 

Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Procurorii americani au susţinut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal.

Instanţa federală din Virginia, care l-a judecat, l-a condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, atât pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, cât şi pentru furt de identitate. Pe perioada desfășurării procedurilor judiciare din SUA, „Guccifer” a rămas în America, iar în octombrie 2016 a fost adus în România și încarcerat în Penitenciarul Rahova în vederea executării pedepsei primite în țară.

În România, „Guccifer” a fost condamnat în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete.