2010 a fost un an bun pentru gameri. La mijlocul anului trecut a fost lansat StarCraft II, un joc aşteptat de mai bine de 10 ani. Blizzard a lansat şi o nouă versiune a celui mai vândut joc video, World of Warcraft, fapt ce a dinamizat lumea jocurilor de PC la sfârşitul anului trecut.

„În 2010 România a avut parte de un eveniment fără precedent pentru gameri. WOW Cataclysm a fost lansat la 12 noaptea, concomitent în mai multe lanţuri de retail, în Bucureşti şi ţară, aşa cum se întâmplă în întreaga Europă şi peste Ocean”, a declarat Andreea Allardin, directorul general Best Distribution.

Top 10 cele mai bine vândute jocuri în 2010

În 2010, românii şi-au arătat cu preponderenţă interesul pentru titlurile din categoria multiplayer online (MMORPG), cele mai bine vândute fiind produsele World of Warcraft, urmate de Starcraft 2 Wings of Liberty.
1. World of Warcraft
2. Starcraft 2 Wings of Liberty
3. FIFA 11
4. SIMS 3  
5. CALL OF DUTY BLACK OPS
6. Seria GTA
7. Seria Need for Speed
8. ASSASSIN’S CREED BROTHERHOOD
9. MAFIA 2
10. BEN 10 ALIEN FORCE

În ultimii ani piaţa a crescut şi pe zona de public feminin şi persoane din afara ariei de vârstă specifică pentru utilizatorii de jocuri video. Această evoluţie indică o schimbare a tendinţelor de consum şi a percepţiei românilor despre jocurile video.

“În acest sens încercăm să lucrăm la educarea publicului, în special a părinţilor care greşesc în momentul în care îşi lasă copilul în faţa unui calculator, ca în braţele unei dădace. Ca orice altă activitate care reuşeşte să suscite interesul copilului, jocul video trebuie administrat în doze mici. Părintele trebuie să fie un insider şi nu un outsider în această modalitate de entertainment. În Occident s-au făcut studii care au arătat că, la nivelul anului trecut, oamenii s-au jucat mai mult jocuri video decât au ieşit la un film”, declară Andreea Allardin.

Best Distribution deţine poziţia de lider pe piaţa românească de import şi distribuţie de jocuri video pentru console şi pentru PC, cu o cotă de aproximativ 65 de procente. Compania a fost înfiinţată în 1998, iar în 2008 a fost preluată integral de catre CD Media, companie grecească ce deţine rolul de cel mai mare jucător pe piaţa de distribuţie de jocuri video din Europa de Est.