Sunt companii revoluţionare şi creează produse sau servicii revoluţionare. Au o concurenţă foarte atentă la ceea ce fac, motiv pentru care sunt obligate să aibă o politică de confidenţialitate ieşită din comun.

Astfel că nu este de mirare că este chemată poliţia dacă eşti prins că ai obiect metalic la tine, într-un sit de producţie al Apple. Publicaţia 24/7 Wall St. a realizat o listă a marilor companii americane care au o politică de securitate ieşită din comun, în condiţiile în care spionajul industrial este tot mai răspândit.

1. Apple Inc.

Cu cât dă mai mult senzaţia că are secrete de ascuns, cu atât mai mult creează interes şi curiozitate atunci când lansează un nou produs. Astfel, compania lui Steve Jobs a făcut din păstrarea secretelor un instrument de marketing.

În momentul în care un angajat este prins că divulgă din informaţiile pe care le are, este concediat fără niciun menajament, motiv pentru care marile secrete sunt ascunse chiar şi faţă de angajaţii companiei.

2. Xe Services LLC

În cazul acestei compani, cunoscută iniţial ca Blackwater Worldwide, lucrurile sunt clare. Natura domeniului său de activitate o obligă să clasifice informaţii. Este vorba despre cel mai mare partener militar privat al Pentagonului. Este cunoscută pentru implicaţiile pe care le-a avut în războiul din Irak şi pentru misiunile speciale în urmărirea unor membri ai Al-Qaeda.

3. Renaissance Technologies LLC

Cu active în valoare de 15 miliarde de dolari, este unul dintre cele mai mari fonduri speculative cu risc major (hedge funds) din lume. Este cunoscut pentru celebrele sale formule „black box” folosite pentru estimările schimbărilor de preţuri şi a mişcărilor din piaţă.

Angajaţii nu au voie să vină la birou cu laptopuri personale, camere, stick-uri de memorie, sau orice alt aparat care ar putea să-i ajute să fure algoritmii folosiţi de către companie, algoritmi la formarea cărora participa finanţişti, matematicieni, statisticeni, fizicieni şi chiar experţi în astrofizică.

4. Google Inc.

Numele acestei companii a devenit sinonim cu „a căuta pe internet”. Cel mai mare secret pe care Google îl deţine şi îl păstrează este cel al algoritmului căutărilor. Pentru ca programatorii să nu-l ghicească, Google updatează în permanenţă acest algoritm.  

5. Boeing Co.

Cei de la Boeing îşi păstrează secretele legate de proiectele militare şi de legăturile cu Departamentul de Apărare al Statelor Unite, mai ales că ei sunt cei care au realizat tehnologia Milstar II, un avion de supraveghere capabil să realizeze hărţi de înaltă rezoluţie.

6. Monsanto Co.

Este o companie care activează în domeniul agriculturii şi care are diverse activităţi de cercetare în domeniul agricol. Ține atât de mult la secretele sale, încât se fereşte până şi de inspecţiile făcute de instituţiile statului.

7. PGP

Pretty Good Privacy este deţinută de Symantec şi este una dintre cele mai mari companii de software de securitate din lume. PGP foloseşte un algoritm secret şi complex de criptare a e-mailurilor şi a fişierelor pe care companiile le trimit de la una la alta.  Algoritmul este atât de complex încât instituţii precum FBI sau poliţia britanică nu au fost capabile să decodeze conţinutul transmis.

8. The Coca-Cola Company

Când celebra băutură a fost creată în urmă cu 120 de ani, doar doi oameni ştiau ce se află în recipientul respectiv. Se spune că la început erau înlăturate etichetele de pe ingredientele folosite, astfel încât nici măcar angajaţii să nu ştie ce conţine Coca-Cola.