Piaţa auto a fost una dintre cele mai afectate de criza economică, însă de la finele anului 2013, aceasta a început să îşi revină treptat. În Europa s-au înregistrat 20 de luni consecutive de creştere, principalul motiv fiind rederesarea economiei zonei euro. În România, piaţa auto a crescut în 2014, după şase ani de scăderi accentuate, vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale urcând cu 21,5%, la 100.330 unităţi. În primele patru luni ale acestui an, ţara noastră a consemnat o creştere de 9%, fiind înmatriculate un număr de 19.915 de autoturisme, faţă de 18.277 în primele patru luni din 2014.

Fie că vrei să îţi schimbi maşina cu una nouă, fie îţi cumperi un automobil pentru prima dată, oferta producătorilor este una bogată. De asemenea, programele guvernamentale „Prima maşină“ şi „Rabla“ fac ca achiziţionarea unui automobil nou să fie mai facilă. În ţara noastră, cei care nu optează pentru un automobil autohton, preferă marca Skoda. Cel mai vândut automobil din import în România, în ultimii patru ani, a fost Skoda Octavia. Modelul cehilor a fost livrat către 3.473 de clienți în 2014. Preţul unei Octavia este de 16.000 de euro, în versiunea Ambition şi poate urca la 19.000 de euro dacă se optează pentru o cutie automată, însă prin programul „Rabla“ preţul este redus până la 14.540 euro. Printre dotări se numără climatronic, blocuri optice spate cu tehnologie LED, oglinda retrovizoare cu senzor de umiditate, cotieră etc. Oferta de automobile este diversificată chiar dacă dispui de un buget limitat. Astfel, cu 10.000-12.000 de euro, ai la dispoziţie mai mult de 15 modele de unde poţi alege. Un automobil cu un raport preţ- dotări foarte bun este Suzuki Swift. Astfel, versiunea 1,2 GA, în cinci uşi, are un preţ de 9.160 de euro şi include aer condiţionat cu reglare manuală, servodirecţie asistată, geamuri acţionate electric (faţă), volan reglabil pe înălţime, radio cu patru incinte, indicator avertizare schimb ulei, airbag-uri frontale, laterale şi cortină etc. Skoda Fabia are un preţ de 10.400 de euro, Ford Fiesta costă 11.700 de euro, iar Volkswagen Polo are un preţ de 12.000 de euro. Alte modele care se încadrează în buget sunt Peugeot 301, Citroën C-Elysée, Hyundai i20, Kia Picanto, Mitsubishi Space Star, Suzuki Splash sau Opel Corsa.

Ce maşini cumpără europenii

În Europa, brandul preferat este Volkswagen. Nemţii conduc autoritar piaţa, fiind singura marcă care a depăşit pragul de un milion de automobile vândute pe Bătrânul Continent în 2014. Volkswagen a înregistrat o creştere de aproape patru procente. Cel mai popular model este Golf. Acesta s-a vândut în peste jumătate de milion de exemplare, conform statisticilor Jato Dynamics. Pe locul doi se află Fiesta, cu o creştere de 5%, iar pe locul trei, Renault Clio. Cea mai mare creştere, anul trecut, a înregistrat-o modelul Audi A3 de 19 procente, fiind singurul brand premium care intră în top 10 cel mai bine vândute modele din Europa.