Între primul test nuclear al SUA, din 1945, și cel al Phenianului, din septembrie 2020, lumea cel puțin 2.056 teste nucleare s-au făcut pe planetă. Aproape 85% dintre ele fost conduse de SUA și URSS, dar celelalte trei puteri nucleare recunoscute, Regatul Unit, Franța și China, au făcut și ele astfel de „probe”.

Nu toate testele nucleare sunt create egale. Unele explozii produc de zeci sau sute de tone de echivalent TNT, în timp ce altele se măsoară în zeci de megatone.

Având în vedere acest lucru, NI analizează cele mai mari explozii nucleare.

SUA, primii în toate

Americanii sunt primii care au efectuat teste nucleare. Dar și cele mai multe teste de arme nucleare din istorie. Washingtonul a efectuat primul său test nuclear, Trinity, în deșertul New Mexico pe 16 iulie 1945. Echivalentul a 20 de kilotone de TNT a explodat la ora 05:29:21, lăsând în urmă un crater imens, iar Dr. J. Robert Oppenheimer a declarat: „Acum am devenit moartea, Distrugătorul lumilor”. SUA au efectuat 1.030 de teste nucleare, aproape jumătate din totalul lumii. Cel mai mare test a avut loc la doar nouă ani după testul Trinity, din 1 martie 1954, la Atolul Bikini din Insulele Marshall. Castle Bravo fost primul test al unei bombe cu hidrogen. Și prima armă termonucleară livrabilă. Bravo trebuia să producă o explozie de 6 megatone, dar a produs una de 15 megatone. Norul produs de explozie a circulat pe o suprafaţă de aproape 35 de km.

URSS s-a scos cu ”Bomba Țarului”

În total, URSS a supravegheat 715 teste, comparativ cu cele 1.030 din America. Moscova a depășit Washingtonul însă la mărimea testelor sale. De fapt, dintre cele mai mari cinci explozii nucleare din istorie, toate au fost conduse de Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică a testat, în octombrie 1961, cea mai puternică bombă nucleară din istorie, denumită „Bomba Țarului ”, deasupra unei insule izolate de dincolo de Cercul Arctic.Explozia, de 3000 de ori mai puternică decât cea produsă de bomba de la Hiroshima, a spart ferestre la o distanţă de peste 800 de km.

Hop și Marea Britanie

Marea Britanie a fost a treia țară care s-a alăturat clubului nuclear, detonând prima sa bombă atomică la 3 octombrie 1952. A efectuat 45 de teste nucleare între 1952 și 1991. La început, Londra a testat singură dispozitivele nucleare. Din 1961, testele nucleare au fost făcute în comun cu SUA. Primul test de succes al bombei cu hidrogen este cel din 1957, dar cel mai mare test al bombei termonucleare s-a dovedit a fi Grapple Y, în noiembrie 1958. A avut o putere de trei megatone.

Franța, peste 100 de teste

Franța a fost a patra țară care a testat o armă nucleară, la 13 februarie 1960. A efectuat 210 teste nucleare între 1960 și 1996. Spre deosebire de Marea Britanie, primul test al Franței cu bomba de hidrogen a avut succes. Franța a testat primul său dispozitiv termonuclear în două etape, pe 24 august 1968. Numit Canopus, acest prim test termonuclear a fost cea mai mare explozie creată de francezi pe atolul Fangatufa.

China a spart monopolul occidental

China a spart monopolul occidental asupra armelor nucleare când a detonat o bombă atomică, pe 16 octombrie 1964, la Lop Nur. Beijingul a susținut ulterior că a efectuat un test termonuclear. În total, Beijingul a efectuat 45 de teste nucleare, ca și Marea Britanie, între 1964 și 1996.

Coreea de Nord

Este țara care s-a alăturat cel mai recent clubului nuclear după ce a detonat prima sa bombă atomică, în 2006. Primul test a avut o putere de cel mult două kilotone. Primele patru teste nucleare de la Phenian nu au atins puterea de douăzeci de kilotone, dar cel de-al cincilea ar fi putut ajunge până la douăzeci și cinci de kilotone. Nu se știe dacă Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen, așa cum susține Phenianul.

Concluzie:

Castle Bravo și Bomba Țarului nu mai sunt reclive ale trecutului și e bine să rămână așa. Se crede că, în prezent, că cel mai puternic focos nuclear american este B83, cu un randament de 1,2 megatone. Chiar și aceasta ar urma să fie retrasă.